4 vragen over het antioxidant claritea

Camellia sinensis vind je niet alleen in verzorgingsproducten, maar ook in de supermarkt en waarschijnlijk ook in jouw keuken. Het is namelijk een theeplant! Maar wat doet een theeplant in jouw dagcrème? We beantwoorden vier vragen over dit ingrediënt, dat in verzorgingsproducten vaak ClariTea wordt genoemd.

Wat is ClariTea?

ClariTea is een witte thee-extract, afkomstig van de camellia sinensis. Van deze theeplant wordt zowel zwarte, groene, witte als Oolong thee gemaakt. Wat elk type thee onderscheidt, is de leeftijd waarop de bladeren worden geplukt en de bewerking van de theebladeren. Zwarte thee is bijvoorbeeld gemaakt van volledige gefermenteerde bladeren. Witte thee is de minst bewerkte theesoort en is gemaakt van jonge theeblaadjes en/of knoppen. De ClariTea die aan huidverzorgingsproducten wordt toegevoegd is een extract van onder andere witte thee en ontwikkeld door Solabia Group.

Wat maakt witte thee zo gezond?

Voordat we inzoomen op crèmes met ClariTea, willen we eerst nog even stilstaan bij de gezonde eigenschappen van witte thee. De bladeren van de theeplant bevatten namelijk een flinke dosis antioxidanten. Witte thee is daarin de uitblinker; doordat de knoppen minimaal worden bewerkt bevatten ze nog heel veel catechinen ofwel polyfenolen. Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen. En dat is fijn, want vrije radicalen kunnen cellen en weefsels in het lichaam beschadigen en huidveroudering stimuleren. Het blijkt dat we catechines vooral uit thee halen: dagelijks krijgen we zo’n 50 milligram catechines binnen, waarvan zo’n 80 procent uit thee komt. Zet dus vooral de waterkoker aan voor een lekker kopje witte thee, je lijf wordt er blij van!

Wat doet witte thee in een potje met de huid?

Witte thee past dus in een gezond voedingspatroon, maar hoort het ook thuis in je badkamer? Er zijn onderzoeken die positieve huidverbeteringen laten zien bij mensen die crèmes smeren met groene of witte thee. Witte thee lijkt vooral te kunnen beschermen tegen UV-straling (niet voldoende om de fles zonnebrand te laten staan!) en huidveroudering te kunnen vertragen. Hoe zit dat?

Huidveroudering kun je verdelen in twee groepen: intrinsieke veroudering en extrinsieke veroudering. Intrinsieke veroudering treedt bij iedereen op met het verstrijken van de jaren. Dit proces heeft te maken met erfelijke aanleg en is enigszins te beïnvloeden. Extrinsieke veroudering is afhankelijk van factoren van buitenaf, waarbij zonlicht een belangrijke rol speelt. Bij extrinsieke veroudering worden vrije radicalen aangemaakt in het lichaam die onder andere de huid beschadigen. De antioxidanten in witte thee, die je ook terugvindt in crèmes met ClariTea, kunnen die vrije radicalen neutraliseren en een gezonde huid ondersteunen. Bovendien werkt ClariTea ontstekingsremmend, beschermt het tegen hyperpigmentatie en helpt het je aan een egale teint.

Is ClariTea een wondermiddel?

Hoe fijn zou het zijn, een crème die jouw rimpels als sneeuw voor de horizon laat verdwijnen. Maar helaas, zo werkt het niet. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met fijne lijntjes, rimpels en een doffe huid, tenzij je gezegend bent met oma’s rimpelvrije DNA. Wij bekijken het graag nuchter: hydrateer de huid, gebruik milde producten en bescherm je huid tegen UV-straling. En als je vanuit dat oogpunt ervoor kiest om een crème met witte thee-extract in de badkamerkast te zetten – helemaal goed.