Nieuw van ZARQA!

Zonnefluïde SPF30 Sensitive

Ontdek nu
Sluiten

Alles wat je wilt weten over hydrateren

Hydraterend, vochtinbrengend, vochtvasthoudend… op de etiketten van crèmes, reinigers en andere huidverzorgingsproducten kom je de termen regelmatig tegen. Dat het íets met vocht te maken heeft, weten we allemaal. Maar wat betekent hydrateren eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen vochtinbrengend en vochtvasthoudend? In dit artikel leggen we het je uit.

Vochtinbrengend bestaat niet

Om maar gelijk een misverstand de wereld uit te helpen: een crème die belooft vocht in de huid te brengen, bestaat niet. De huid is namelijk niet in staat om vocht van buitenaf op te nemen en de huid zo te hydrateren. Wanneer er ‘vochtinbrengend’ op het etiket staat, kan je er vanuit gaan dat er hydraterende stoffen in het product zitten, maar deze ingrediënten daadwerkelijk ín de huid werken, bestaat helaas niet.

Hydrateren = vocht vasthouden

Wanneer we spreken van hydraterende ingrediënten – denk aan glycerine, squaleen, sheaboter en hyaluronzuur – dan bedoelen we dat deze stoffen de huid vocht beter laten vasthouden. Hydraterende ingrediënten zorgen ervoor dat vocht minder snel aan de huid ontsnapt, waardoor de huid langer ‘bevochtigd’ blijft. Ook zorgen dergelijke ingrediënten ervoor dat er een beschermend, vettig laagje op de huid wordt gevormd, waardoor er minder vocht uit de huid kan verdampen. Een vochtvasthoudende crème bestaat dus wel.

Om maar gelijk een misverstand de wereld uit te helpen: een crème die belooft vocht in de huid te brengen, bestaat niet

Hydrateren door te eten en drinken

Een crème kan je huid dus niet voeden met meer vocht. Hoe zorg je er dan wel voor dat je huid van binnenuit goed wordt gehydrateerd? Een goede vochthuishouding begint met het drinken van voldoende water. Anderhalve liter water per dag is voldoende, zeker wanneer je dit aanvult met andere dranken, zoals (groene) thee. Daarnaast dien je op te letten met zout eten. Een te hoog natriumgehalte kan ervoor zorgen dat je lijf en huid te veel vocht kwijtraken en je huid dus uitdroogt. Tot slot zijn alcohol, nicotine, koffie en bepaalde medicijnen niet bevorderlijk voor je vochthuishouding. Wat je wél op het menu kan zetten? Veel groenten en fruit – deze barsten van het vocht.

De hydraterende ingrediënten van ZARQA

In de milde cosmetica van ZARQA vind je volop hydraterende stoffen die de huid beschermen tegen vochtverlies. Zo vind je in de Anti-Redness Crème jojobaolie, een oliesoort die vocht vasthoudt en de huidbarrière sterker maakt. In de Hydra-lijn speelt hyaluronzuur een grote rol; een natuurlijk vochtbindend ingrediënt dat de huid steviger maakt. Ook kiezen we graag voor sheaboter en abrikozenpitolie, beide heel hydraterende ingrediënten die ervoor zorgen dat vocht minder snel aan de huid ontsnapt.

Lees ook: Wat doet parfum in de zon met je huid?