Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Wat doet stress met je huid?

Ontspannen is niet alleen belangrijk voor een goede nachtrust, maar ook voor een mooie, glanzende huid. Een onrustige huid in tijden van stress, is dan ook helemaal niet gek. In dit artikel vertellen we je wat het effect is van ontspanning op je huid en geven we tips.

De meeste mensen voelen zich mooi wanneer ze lekker in hun vel zitten en ontspannen zijn. Niet heel gek: je bent ook echt mooier! Ontspannen is namelijk goed voor jezelf en voor je huid. Wat gebeurt er met je huid als je niet ontspannen bent? En wat kun je doen om relaxter door het leven te gaan?

WAT DOET STRESS MET JE HUID?

Ben je gespannen, dan maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Een van deze hormonen is cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een korte stressperiode beter aankunt en spoort je aan om harder en effectiever te werken. Het nadeel is dat stresshormonen, zeker op de langere termijn, ook invloed hebben op je huid. Ze zorgen voor een disbalans in de hormoonhuishouding, waardoor het vocht in je lichaam minder goed wordt vastgehouden. Daardoor kan een vochtarme huid ontstaan.

Daarnaast zorgt stress ervoor dat collageen in de huid wordt afgebroken. Collageen zorgt ervoor dat jouw huid mooi en stevig blijft. Het gevolg: je huid wordt dof, vertoont rimpels en fijne lijntjes. Je hebt meer kans op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. Je huid maakt namelijk meer talg aan. Zo kan huidirritatie door stress ontstaan. Een (gevoelige) huid kan extra geprikkeld raken.

Ook indirect kunnen er huidproblemen ontstaan door stress. Je gaat namelijk – vaak onbewust – ongezonder leven. De een grijpt naar een chocoladereep, de ander ploft ‘s avonds op de bank en is er niet vanaf te krijgen … Gezond leven doe je wel weer als het wat rustiger is in je hoofd! Ook slaap je meestal slechter als je stress hebt. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat er nog meer huidirritaties kunnen ontstaan.

EERSTE HULP BIJ HUIDPROBLEMEN DOOR STRESS

Toch is er goed nieuws: het betekent namelijk ook dat de oplossing voor dit soort klachten heel simpel kan zijn. Meer ontspannen! Nou ja, makkelijk … Het is nog best een uitdaging om stress te verminderen. Activiteiten als yoga beoefenen, afstand nemen van social media en een wandeling maken, kunnen je helpen ontspannen. Maar het verzorgen van je gezicht past ook perfect in dit rijtje thuis; dit kan een soort van therapeutisch proces zijn en daardoor huidproblemen die zijn ontstaan door stress verminderen. Van een goed reinigingsritueel profiteert je huid optimaal: overdag is het goed gehydrateerd en ’s nachts heeft deze de kans om te herstellen.

Naast parfumvrije reiniging en gezichtsverzorging is het van groot belang om je hoofdhuid en lichaam niet te vergeten. De irriterende stoffen van een douchegel, shampoo of conditioner met parfum hebben direct invloed op jouw gezichts- en lichaamshuid. Kies daarom voor een milde shampoo, douchegel en conditioner zonder parfum om jouw gevoelige huid in balans te brengen.

Voor velen kan een huidverzorgingsroutine – of het nu gaat om drie of tien stappen – de dagelijkse stress verminderen. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om elke dag een paar minuten aan jezelf te besteden. Het is een kans om pauze te nemen! Bovendien is het laagdrempelig, omdat het reinigen en opmaken van je gezicht vaak al een onderdeel is van je dag. Hoe maak je van skincare ook selfcare?

5 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN VERZORGINGSRITUEEL

 1. Reinig je gezicht 60 seconden
  Hoe lang was jij je gezicht? Grote kans dat dit maximaal 15 seconden is. Door je gezicht 60 seconden te reinigen, kunnen de ingrediënten echt werken. Het volgen van de 60-seconde-regel helpt jezelf ook om even op een lager pitje te leven en stress van je af te laten glijden.
 2. Luister naar rustige muziek
  Misschien houd je van stilte, maar je kunt er ook voor kiezen om een ontspannend muziekje op te zetten of tegelijkertijd een meditatie-oefening te doen.
 3. Doe het licht uit als je je huid verzorgt
  Verzorg je jouw huid, doe dan eens de lichten uit. Het klinkt misschien gek, maar het maakt van huidverzorging een ontspannende oefening voor je welzijn. Je bent even niet bezig met je spiegelbeeld, maar met de kalmerende handelingen, of je nu zachtjes de huid rondom je ogen masseert of je dagcrème op je gezicht smeert.
 4. Doe elke dag hetzelfde
  Door er een vaste routine van te maken, weet je wat je kunt verwachten en dat kan stress verminderen. Bovendien kan het een geruststellend ritueel zijn om dagelijks je gezicht te wassen, te hydrateren en make-up aan te brengen in alle rust. Het herinnert ons eraan dat we zorg waard zijn. Doe het aan het begin en eind van de dag, zodat je ontspannen de dag begint en aan het eind van de dag de hectiek van je af kunt deppen, wassen en masseren.
 5. Doe het verzorgingsritueel in je eentje
  Als je je gezicht reinigt of make-up aanbrengt, ben je meestal alleen in de badkamer. Er zit iets meditatiefs aan om daar gewoon te staan en die tien minuten voor jezelf te nemen. Zonder afleiding van een mobiele telefoon (neem die dus vooral niet mee) of kinderen. Probeer het effectieve 3 stappenplan uit om jouw huid goed te beschermen: reinigen, aanvullen, verzorgen. Naast een grondige reiniging met reinigingsmelk, tonic of schuim, kun je je huid een extra boost geven met bijvoorbeeld het Serum Hydraboost of de Hydrabooster ampullen. Zo zorg je ervoor dat je huid optimaal in staat is om de werkstoffen van de verzorgende dag- of nachtcreme op te nemen.

Probeer dit ritueel eens een maand uit en maak het eigen. Wat lukt wel? Wat maakt jou ontspannen? En hopelijk helpt dit ritueel je dan om huidproblemen door stress te verminderen.

Meer lezen? Lees hier wat het met je huid doet als je met parfum in de zon gaat.