Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Dit is het effect van föhnen op je hoofdhuid

Je hoofdhuid bestaat uit meer dan 230 zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Het is daarmee een van de gevoeligste delen van ons lichaam. Geen wonder dat een hoofdmassage zo heerlijk is … Maar daarom is het ook belangrijk om je bewust te zijn van het effect van externe invloeden op de gezondheid van je hoofdhuid. Hoe zit het ook alweer: is föhnen schadelijk? En zonlicht?

De huid als soldaat

De huid is een superslim orgaan: het beschikt namelijk over een buffercapaciteit. Daarmee bedoelen we dat je huid zichzelf en je lichaam beschermt tegen indringers. Dit is vooral de taak van de opperhuid. Deze huidlaag is 0,05 tot 0,1 millimeter dik, maar neemt deze stoere rol van soldaat gemakkelijk op zich.

De opperhuid beschermt je huid als geen ander: ze houdt chemicaliën, gifstoffen en allergenen buiten. Ook neemt dit deel van de huid het op tegen aanvallen van allerlei ziekteverwekkers en vormt het een barrière tegen beschadigingen die ontstaan door föhnen of ruw je haar borstelen of afdrogen.

De hoofdhuid (blijft) uit balans

Hoewel de hoofdhuid zichzelf meestal prima kan verdedigen, lukt dat niet altijd. En dat merk je al snel. Je hoofdhuid wordt bijvoorbeeld vlekkerig bij de haargrens, droog of gevoelig. De huid kan ook gaan irriteren of jeuken.
Is je huidbarrière eenmaal verstoord, heb je een verlaagde weerstand, een droge of gevoelige hoofdhuid of een wondje, dan hebben weer, wind en irriterende stoffen nog meer kans om je huid te beschadigen. Je hoofdhuid zal nog sterker reageren en zo is het vicieuze cirkeltje rond. In dat opzicht is een droge huid een risico.

4 gebruiken die je hoofdhuid beschadigen

Een droge hoofdhuid heeft allereerst te maken met de hoeveelheid talg die we aanmaken in de talgklieren. Talg is wat vettig en kun je zien als een soort natuurlijke conditioner die de haren glad maakt en verzorgt. De talgproductie wordt echter belemmerd door externe invloeden en minder talg betekent dof haar en een droge hoofdhuid.

Dus ja, het is naar maar waar: de meeste hoofdhuidproblemen veroorzaken we zelf. We rekken de grenzen namelijk letterlijk op door de hoofdhuid tot het maximale te tergen en te tarten. We zetten vijf factoren op een rij die specifiek je hoofdhuid beschadigen en waar jij zelf iets aan kunt doen:

  1. Wees zuinig met de föhn en krultang
    Wanneer je je haar veel stijlt, krult of aan een andere vorm van hitte blootstelt, beschadig je je hoofdhuid. De warme lucht laat een huid, zeker een gevoelige huid, sneller uitdrogen.
  2. Verf met verstand
    Omdat haarverf tot in de haarwortels moet doordringen, is het niet te voorkomen dat de haarverf ook op de hoofdhuid terechtkomt. Voor sommige mensen is dat geen pretje. Zij hebben door de verf een hoofdhuid die brandt, jeukt en rood wordt. Bij een droge of gevoelige huid is het beter om de haren niet te kleuren en anders te kiezen voor een zo min mogelijk belastende verf. Tip: doe wat kleurcrème op de binnenkant van je arm en kijk hoe je daar op reageert. Krijg je blaren of wordt de huid rood? Ga dan je haar niet met deze verf kleuren.
  3. Zonlicht is een petje
    Zon … we houden ervan! Maar bij een stralend blauwe lucht zonnebaden, bakken aan het strand of varen op het water zit je constant met je hoofd in de zon en vang je heel veel uv-licht op. Onze gezichtshuid bescherm je dan vaak wel met een crème, maar je hoofdhuid beschermen is ook belangrijk. Het beste voor je hoofdhuid en je haar is een leuke hoed, pet of sjaal die je hoofdhuid bedekt.
  4. Gebruik geen droogshampoo
    Droogshampoo blijft op je hoofdhuid ‘kleven’, waar hij zich opstapelt en de poriën kan verstoppen. Dit kan leiden tot puistjes. Bovendien maakt droogshampoo niet alleen je vette lokken droog, maar ook je hoofdhuid. Dat kan zorgen voor irritatie en jeuk.
  5. Je haar opsteken
    Je haar opsteken of in een krap elastiekje proppen; het brengt niet alleen je haar in de war, maar beschadigt ook je hoofdhuid. Die wordt er namelijk gevoeliger door. Geef de hoofdhuid dus wat rust door je haren los te laten hangen. Wil je ze echt opsteken, bind ze dan losjes vast en trek niet te veel aan de haarwortels.

Invloeden van buitenaf zorgen voor kriebel, schilfers en droogheid

Je haar heeft soms nogal wat te verduren door al je beautyrituelen of door de zon buiten. Ook het verkeerd gebruik van verzorgingsproducten kan een oorzaak zijn van een droge hoofdhuid. Niet zo vreemd dus dat de hoofdhuid vaak uit balans raakt en gevoelig en droog aanvoelt. Dat merk je aan een jeukerig gevoel of je kunt last krijgen van veel schilfertjes. Je haar met liefde en mildheid verzorgen, is dus erg belangrijk. En toch die föhn en haarelastiek maar eens wat vaker laten liggen?