Nieuw van ZARQA!

Zonnefluïde SPF30 Sensitive

Ontdek nu
Sluiten

Droge hoofdhuid? Zo was je je haar goed

Per jaar wassen we in Nederland ons haar met tientallen miljoenen liters shampoo. Je haar wassen is net zo logisch als je handen wassen. Toch is het tijd om je wasbeurt kritisch onder de loep te nemen. En heb je een droge hoofdhuid? Dan is het zeker belangrijk. We laten je eerst zien hoe een gezond wasritueel eruit ziet en duiken dan dieper in de materie.

Stappenplan: zo was je je haar en hoofdhuid gezond

  1. Begin met je haar borstelen. Zeker als je lang haar hebt, is het fijn om de borstel erbij te pakken voordat je gaat douchen. Zo verdwijnen je losse haren en haal je eventuele knopen uit het haar. Soms is het overigens voldoende om rustig met je handen door je haren te ‘kammen’.
  2. Gebruik lauwwarm water. Te heet water is slecht voor je haar, maar met alleen koud water wordt je haar niet schoon. Met lauwwarm water, rond de 35 graden, zit je meestal goed.
  3. Niet te veel shampoo. Een grote hoeveelheid shampoo kan je haar en hoofdhuid uitdrogen en dat wil je juist niet. Een dot ter grootte van een twintig eurocentmunt is meer dan voldoende om middellange haren goed te reinigen.
  4. Let niet op het schuim. Shampoos die schuimen maken je haar superschoon. Of niet? Nee, shampoos schuimen omdat wij dat prettig vinden. De hoeveelheid schuim zegt alleen niets over hoe goed de shampoo je haar reinigt. Plus: de kans is groot dat het ingrediënt wat jouw shampoo laat schuimen, je hoofdhuid irriteert.
  5. Verdeel de shampoo goed. Verdeel de shampoo eerst een beetje over je handen en vervolgens over je natte haren. Masseer het liefst alleen de hoofdhuid; de uiteinden van je haar worden later bij het uitspoelen vanzelf schoon.
  6. Geef jezelf een hoofdhuidmassage. Een massage is altijd fijn, toch? En een hoofdhuidmassage tijdens het wassen stimuleert ook nog eens de doorbloeding, wat goed is voor de talgproductie. Dat het ook nog heerlijk ontspannend werkt, is een mooie bonus. Zet je vingertoppen dus op je hoofdhuid als je je haar wast en maak kleine cirkelbewegingen.
  7. Spoel het haar goed uit. Even met de douchekop over je haren gaan, is niet voldoende om shampoo goed uit te spoelen. Restjes shampoo kunnen dan samenklonteren op je hoofdhuid en dat geeft irritatie. Spoel je haar dus goed uit.
  8. Spoel na met koud water. Om de haarschubben te sluiten, wordt het aangeraden om je douchebeurt te eindigen met koud water. Kou? Ja! Even doorbijten, dus.
  9. Dep je haar voorzichtig droog. Wrijf de hoofdhuid na het douchen niet droog, maar dep voorzichtig. Gebruik altijd een droge handdoek en verschoon deze regelmatig. Natte handdoeken kunnen nog zeepresten bevatten en daardoor de hoofdhuid irriteren.

Mijn hoofdhuid is erg droog – moet ik dan anders mijn haar wassen?

Heb je een droge of gevoelige hoofdhuid? Of heb je het stappenplan gelezen en blijkt jouw wasritueel niet zo goed te zijn voor je hoofdhuid? Dan is het goed om te weten wat de gevolgen zijn van die wasbeurten op de hoofdhuid. Ook is het tijd om om de balans te herstellen, zodat je met een schone lei kunt beginnen en altijd het stappenplan kunt toepassen. Dat wasplan werkt namelijk pas echt goed als je hoofdhuid weer helemaal in balans is en niet meer zo droog aanvoelt.

Ik heb een droge en gevoelige hoofdhuid

Irriterende stoffen in shampoos en je haar veel of onzorgvuldig wassen, kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid uitdroogt en gaat jeuken en schilferen. Vervelend! Helemaal als je van nature al een droge hoofdhuid hebt, kan dit verergeren door je wasritueel.

Laat je haar met rust

Is je hoofdhuid uit balans, dan is de eerste stap je haren een paar dagen niet wassen. Zo kalmeer je de droge hoofdhuid en stimuleer je de talgproductie. Gebruik ook geen droogshampoo, want ook die kan de hoofdhuid beschadigen. De hoofdhuid heeft deze wasloze dagen nodig om z’n eigen ritme terug te vinden en zich te herpakken.

Begin weer langzaam met haarwassen

Is je hoofdhuid gekalmeerd, dan is het tijd om een fijne shampoo te kiezen. Moet je überhaupt wel shampoo gebruiken, kun je je afvragen. Oftewel: wat doet een shampoo? Een shampoo reinigt het haar en zorgt ervoor dat vuil en overtollig vet van de haren en hoofdhuid wordt verwijderd. Door te wassen met shampoo openen de haarschubben, waardoor het haar wordt gereinigd. Dus ja, een shampoo is goed voor haar en hoofdhuid.

Zoek een goede shampoo uit

Het belangrijkste bij het kiezen van een shampoo: bestudeer de ingrediëntenlijst. Maar dat doen we meestal niet … staand voor het schap met shampoos, openen we de flessen en inhaleren we de geur. Mmm, kokos! Rozemarijn! Maar de geur zegt niets over de effectiviteit van je shampoo.

Kijk dus liever naar de ingrediëntenlijst en vermijd irriterende stoffen, zoals  cocamidopropyl betaine. Deze stof zorgt ervoor dat de shampoo lekker schuimt. Naast dat deze stof de hoofdhuid kan irriteren, is het een beruchte stof die allergie kan veroorzaken. Ook parfum en SLS worden afgeraden bij een droge en gevoelige hoofdhuid. Net als je huid hebben ook je haar en hoofdhuid baat bij een zachte reiniging met milde ingrediënten. Een goede shampoo brengt de gevoelige hoofdhuid weer in balans.

En dan? Pas het bovenstaande was-plan toe en jouw hoofdhuid krijgt een gezonde boost.