Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Zet deze antioxidanten op het menu voor een mooie huid

Antioxidanten komen van nature voor in veel voedsel. Hoewel er allerlei soorten zijn, heb je misschien weleens gehoord van flavonoïden, vitamine A en lycopeen. We zoomen in op deze groep stoffen die je huid een boost kunnen geven en in elk menu thuishoren.

Dit doen antioxidanten voor je lichaam en huid

Het verhaal van antioxidanten is vrij complex, want ja, het lichaam is ingewikkeld. Laten we bij het begin beginnen: wat zijn antioxidanten? Kort gezegd is het een verzamelnaam voor stoffen als vitamine C en E, spoorelementen als seleen en bioactieve stoffen als flavonoïden. Je lichaam maakt zelf antioxidanten aan, maar ze zitten ook van nature in plantaardige voedingsmiddelen.

De gemene deler van alle antioxidanten is dat ze de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die dag in, dag uit door je lichaam worden aangemaakt onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht, luchtvervuiling, sigarettenrook en chemicaliën. In het meest ongunstige geval beschadigen of doden ze cellen en weefsels in de huid. Zo kan onder andere huidveroudering ontstaan. Antioxidanten treden op als de soldaten en beschermen je lijf tegen die vrije radicalen.

Ook de huid wordt vrolijk van een portie voeding vol antioxidanten. Zo kunnen sommige antioxidanten de huid beschermen tegen UV-straling en bevorderen andere de aanmaak van nieuwe huidcellen of collageen. Ook verbeteren ze de elasticiteit van de huid en kunnen ze de vorming van rimpels uitstellen. Vooral vitamine A, E en lycopeen zijn belangrijk voor de huid.

Het antioxidanten-actieplan

Antioxidanten kunnen dus een glansrijke rol spelen als je jouw spiegelbeeld wilt verbeteren. Vaak zijn de schijnwerpers in dat geval gericht op bosbessen maar er zijn veel meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Simpel gezegd bevatten alle plantaardige voedingsmiddelen en dranken een of meerdere van deze stoffen. Het is dus best eenvoudig om antioxidanten op voorraad te hebben in de keukenkast. Maar welke ingrediënten mogen echt niet missen? Pak pen en papier, deze gezonde ingrediënten verdienen een plek in jouw winkelmandje:

  1. Thee
    Drink jij dagelijks een dampende mok thee? Goed bezig, want een groot deel van de gezonde kracht van thee komt van de polyfenolen. Elke thee bevat deze groep antioxidanten, maar groene en witte thee zijn de uitblinkers. Polyfenolen vertragen mogelijk het proces van huidveroudering en kunnen als ontstekingsremmer sneller wondjes genezen.
  2. Tomatenpuree
    Een tomaat heeft in de zomer nauwelijks bereiding nodig. Sappig, vol van smaak … Je kunt ze zelfs zo uit het vuistje eten. Maar ga je voor een portie antioxidanten, dan spant tomatenpuree toch echt de kroon. Tomatenpuree bevat namelijk hoge concentraties lycopeen, een antioxidant dat de huid stimuleert om collageen aan te maken. En ja, dat is goed nieuws: het eiwit collageen zorgt in je hele lichaam voor stevigheid, ook in je huid. Ook het drinken van tomatensap is gezond, zeker als je er een druppeltje plantaardige olie aan toevoegt.
  3. Groene bladgroenten
    Groenten zitten boordevol antioxidanten en bevatten praktisch geen suiker. Reden genoeg om ze dagelijks op het menu te zetten. Kies je voor groene groenten, dan geef je je lijf ook nog eens een portie bladgroen (chlorofyl) cadeau. Deze stof wordt (nog) niet gezien als antioxidant, maar kan wel vrije radicalen blokkeren. Maak dus vooral gerechten met spinazie, broccoli, sla en boerenkool. Eet zowel rauw als klaargemaakte groenten. Rauwe groenten bevatten meer vitaminen, maar bereide groenten worden vaak beter opgenomen door het lichaam.
  4. Blauwe bessen
    Ze kunnen niet ontbreken: blauwe bessen. Ze staan bekend als de antioxidantenknaller en dat is niet voor niets. Ze bevatten namelijk veel anthocyanen, een antioxidant die de bloedvaten fit zou houden door de slagaders te verwijden. Dat geldt overigens niet alleen voor blauwe bessen. Voor een portie anthocyanen doe je er goed aan je winkelmandje paars te laten kleuren met allerlei fruit en groente, zoals bramen, rode kool en aubergine. wil je paars in je winkelmandje. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen het hoogst.
  5. Bijenpollen
    Bijenpollen bevatten heel veel voedingsstoffen, van vitamine A, C, D en E tot verschillende B-vitamines, calcium, zink, magnesium en ijzer. Deze pollen worden gemaakt van het stuifmeel van het mannelijke deel van een bloem. De honingbijen voegen daar nektar aan toe, waardoor er kleine korreltjes ontstaan. Deze korreltjes zijn het voedsel voor de jongere bijen. Imkers halen een klein deel van deze korrels weg, waarna ze onder andere worden verwerkt in verzorgingsproducten. Door de aminozuren, vitaminen en antioxidanten beschermen de bijenpollen de gevoelige huid en helpen ze deze te kamleren en te herstellen.
  6. Granaatappel
    Granaatappel bevat antioxidanten die de huid versterken en herstellen. Ze verhogen de hoeveelheid zuurstof in je bloed en gaan zo collageenafbraak tegen, wat zorgt voor een gladde en stevige huid.Granaatappelpitjes zijn heuse bommetjes antioxidanten en hebben niet alleen een positief efffect op je lichaam, maar zijn ook een goede bondgenoot voor een gezonde huid. Zo werken de antioxidanten samen met andere gezonde stoffen in granaatappels om enzymen te remmen die collageen afbreken. Bovendien verlengt deze cocktail aan stoffen de levensduur van cellen die collageen produceren, waardoor de huid langer zijn stevigheid behoudt.
  7. Wortels
    Wortels zijn goed voor de ogen, maar je wordt er ook knapper van. Ze bevatten namelijk betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine heb je nodig voor je botten, ogen en … je huid! Knaag dus vooral wat vaker op een wortel – je huid zal je dankbaar zijn.
  8. Kruiden en specerijen
    Een ietwat onverwachte bron van antioxidanten zijn kruiden en specerijen. Eerlijk is eerlijk, je krijgt niet heel veel binnen als je een keer oregano door je eten doet, maar als je regelmatig kruiden gebruikt, word je portie antioxidanten wel aangevuld. In alle kruiden zitten antioxidanten en zowel vers als gedroogd is prima. Toppers zijn onder andere basilicum, chilipoeder, gember, kerrie, knoflook, munt en tijm.

Het lijstje hierboven verklapt het al: je kunt bijna niet om de antioxidanten heen. Staar je vooral niet blind op een ingrediënt, maar zet een bonte cocktail van kleuren op het menu.  Combineer verschillende kleuren groente en fruit met zaden, noten, specerijen en granen om je antioxidanten, maar ook andere vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen te krijgen.