Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

6 tips tegen huidveroudering

Wie ouder wordt, krijgt gratis rimpels cadeau. Nagenoeg niemand haalt de dertig zonder rimpels. En dat is oké, want ze horen bij het leven. Maar toch, als we huidveroudering iets kunnen verminderen … fijn!

Rimpels ontstaan omdat de huid elasticiteit en vocht verliest, wat zich uit in dunne lijntjes in de huid. En als er te weinig huidvetten in de hoornlaag zitten, kan de huid geen vocht vasthouden. De huid droogt dan uit; voelt ruw en strak en er ontstaan soms kloofjes.

Huidveroudering ontstaat van binnen en van buiten

Huidveroudering kun je verdelen in twee groepen: intrinsieke veroudering en extrinsieke veroudering. De eerste vorm treedt bij iedereen op met het verstrijken der jaren. Dit proces heeft te maken met erfelijke aanleg en is enigszins te beïnvloeden. Extrinsieke veroudering is afhankelijk van factoren van buitenaf, waarbij zonlicht een hoofdrol speelt. Onder huidveroudering verstaan we:

  • verlies van weefselvolume van de huid, onderhuids vet en botweefsel
  • verminderde elasticiteit van de huid
  • verminderd herstelvermogen van de huid
  • rimpelvorming
  • pigmentvlekken
  • hangende oogleden
  • zichtbare bloedvaatjes
  • grove poriën
  • een doffe, slappe huid

Tips tegen huidveroudering

Een wondermiddel tegen rimpels, kraaienpootjes en een doffe huid is er niet; huidveroudering is nooit volledig te voorkomen. Er zijn wel manieren om de huid te ondersteunen, te beschermen en te laten stralen. Dat is uiteindelijk wat je wilt! We geven zes tips:

  1. Gebruik dagelijks zonnebrand
    We starten met de belangrijkste tip: bescherm je huid tegen uv-straling. Huidveroudering ontstaat grotendeels door de zon. Als je verbrandt in de zon, komt dat grotendeels door uv-B-straling. Huidveroudering, zoals rimpels, worden veroorzaakt door andere straling, namelijk uv-A. Beide wil je niet, maar de zonnestralen kun je maar met drie acties vermijden: niet in de zon komen (geen optie), heel veel lagen kleren aantrekken (geen optie) of smeren. Dat laatste is gelukkig wel een optie; smeer dus dagelijks met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en breng het om de twee uur aan als je voor een langere tijd buiten bent.
  2. Stop met roken
    Boosdoener nummer twee voor huidveroudering is roken. Door te roken en mee te roken kan de huid wel tien tot twintig jaar eerder verouderen. De oplossing klinkt simpel; stop met roken. Simpel advies, dat in de praktijk hartstikke moeilijk is … Toch doe je alleen al de huid er een groot plezier mee. Nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Dat betekent minder zuurstof en essentiële voedingsstoffen voor de huidcellen. Gevolg: een grauwe huidskleur, meer rimpels en een minder elastische en droge huid.
  3. Verzorg je huid
    Geef je huid de verzorging die het verdient. Dat betekent niet alleen dat je de zonnebrandcrème in de aanslag moet houden: reinig de huid ook dagelijks en gebruik dag- en nachtcrème. Je huid zou zeven keer sneller verouderen wanneer je met make-up naar bed gaat. Het houdt het nachtelijke vernieuwingsproces tegen, waardoor minder collageen wordt aangemaakt.
  4. Kies de juiste producten
    Kies ook voor verzorgingsproducten die de huid herkent. Alles wat je erop smeert wordt namelijk opgenomen in je systeem. Zijn dit lichaamsvreemde stoffen, denk aan synthetische verzorgingsproducten, dan moet je lichaam er energie in stoppen om ze te binden en uit te scheiden. Deze ingrediënten beschermen op natuurlijke wijze tegen huidveroudering:
    – Jojoba-olie is een lichte, niet-vettige olie die snel wordt opgenomen door de huid. De milde, huidvriendelijke olie heeft dezelfde eigenschappen als de huideigen lipiden in de opperhuid. Jojoba-olie is intens hydraterend, bevat vitamine E tegen huidveroudering en geeft de teint een boost.
    – Hyaluronzuur is een stof die duizend keer zijn eigen volume kan vasthouden en hydrateert daardoor als de beste. Deze lichaamseigen en huideigen hydraterende stof werkt als een vulmiddel tussen de huidcellen en het versterkt de huidbarrière. Hoe meer hyaluronzuur er in de huid aanwezig is, hoe gladder en steviger de huid oogt en voelt.
    – Vitamine A stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Verder kan vitamine A zuur ook pigmentvlekken verminderen.
    – Vitamine E zorgt ervoor dat de huid minder snel verbrandt en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine E helpt ook andere werkzame ingrediënten om dieper in de huid te komen, zodat ze daar hun werk kunnen doen.
  5. Let op je mimiek
    Als je door spreken of mimiek vaak dezelfde spiertjes gebruikt, kun je rimpelvorming krijgen. Bijvoorbeeld als je altijd tegen de zon in zit te knijpen (zonnebril!), je naar de ondertiteling op de tv staart (bril!) of je continu je gezichtsspieren aanspant (ontspan!).
  6. Neem de pH-waarde onder de loep
    Ons lichaam kan verzuren, door bijvoorbeeld zuurvormende voeding en sporten. Die verzuring wordt aangegeven met de pH-waarde. De huid is van zichzelf lichtzuur en heeft een waarde van 5,5. De zure eigenschappen van de huid zijn belangrijk: ze vormen een zogenaamde ‘beschermende zuurmantel’. Deze zuurmantel remt de groei van slechte bacteriën en zorgt voor een goed milieu waarin bepaalde cellen kunnen worden gevormd en uitdroging wordt voorkomen. Een huid met een hoge pH is vaker droog, dof en snel geïrriteerd en … vertoont eerder rimpels. Je kunt de zuurgraad van je huid testen, maar minder douchen en vaker onverzadigde vetzuren op het menu zetten, helpt je al op weg.