Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Zo word je pigmentvlekken de baas

Ieder mens heeft pigment, maar jij misschien iets meer of minder dan je buurvrouw. Pigment is een stof, melanine, die kleur geeft aan je haren en huid en die bepaalt of je bruine, blauwe of groene ogen hebt en of je snel bruin wordt in de zomer. De hoeveel pigment die iemand heeft, is erfelijk bepaald. Pigment werkt als een mechanisme dat de huid beschermt tegen schadelijke uv-straling. De pigmentvormende huidcellen (melanocyten) gaan door zonlicht pigment aanmaken. Je verkleurt. Iemand met veel pigment zal flink bruin worden en daardoor beter tegen de zon kunnen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken of zonnevlekken genoemd, zijn onregelmatige vlekken op de huid. Ze zijn donkerder dan je eigen huidskleur en goedaardig van soort. Pigmentvlekken kunnen op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar ze verschijnen vooral na de puberteit. De pigmentvlekken ontstaan vaak op plekken waar je huid regelmatig en voor een lange periode in aanraking komt met zonlicht, zoals het gezicht, de hals, decolleté en op de handen. Een pigmentvlek wordt daarom ook vaak hyperpigmentatie genoemd.

Waarom zie je pigmentvlekken vooral in de zomer?

Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect. Je zal daar extra verkleuren en dat is te zien omdat je pigmentvlek dan extra zichtbaar wordt.

Krijg je meer pigmentvlekken als je ouder wordt?

Pigmentvlekken kunnen ook op jonge leeftijd zichtbaar worden, maar ze worden niet voor niets ouderdomsvlekken genoemd. Hoe zit dat? Wordt de huid ouder, dan neemt het aantal melaninecellen af. De overgebleven melaninecellen worden groter en verspreiden zich minder goed over de huid. Zo ontstaan er kleine vlekjes op de huid. Hoewel uv-straling de grootste boosdoener is, kunnen pigmentvlekken ook veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, ontstekingen zoals acne en beschadigingen aan de huid.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Over het algemeen zijn pigmentvlekken en ouderdomsvlekken niet gevaarlijk. Ze zijn veelal lichtbruin tot zwart van kleur. Zijn de vlekken wit, dan noemen we dit vitiligo. Dit is een chronische huidaandoening die zomaar kan ontstaan en niet genezen kan worden. Lichtere vlekken kunnen ook een gevolg zijn van een schimmelinfectie. Merk je verandering in grootte of kleur van de pigmentvlekken? Of krijg je last van jeuk? Ga dan naar je huisarts.

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn nooit helemaal te voorkomen; sommige mensen krijgen ze, anderen niet. Je kunt de kans erop wel verkleinen. Deze tips helpen je een handje:

  • Magnesium beschermt huidcellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf als UV-straling. Daardoor kan het helpen vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Ook de kans op pigmentvlekken en kraaienpootjes neemt af.
  • Pigmentvlekken verschijnen of verergeren onder invloed van blootstelling aan de zon. De beste bescherming is dus nog altijd een zonnebrandcrème met factor dertig en zowel Uv-A-straling als Uv-B-straling. Smeer jezelf elke twee uur in; onder invloed van zonlicht, zuurstof, water en aanraking wordt de bescherming minder.

Wat kun je doen als je ze al hebt?

Als het kwaad al is geschied, kun je pigmentvlekken laten verwijderen door middel van een cosmetische behandeling. Zo’n behandeling is prijzig en niet altijd even fijn voor je huid. Je kunt pigmentvlekken ook proberen te vervagen. Van vitamine C en groene-thee-extract is bekend dat ze huidbeschadiging kunnen beperken na blootstelling aan de zon. Je hebt van deze antioxidanten wel veel nodig om het huidoppervlakte zichtbaar egaler te maken en ze kunnen pigmentvlekken niet voorkomen.