Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Horen antioxidanten en vitamines thuis in je crème?

Wil je een gezonde huid, dan is vooral het advies om gezond te eten, niet te roken en zonnebrandcrème te smeren. Maar we grijpen ook graag naar potjes en tubes crème met verzorgende ingrediënten. Want vitamines en andere gezonde stoffen kun je niet alleen eten, je kunt ze ook op je gezicht smeren. De kans is dan ook groot dat er op de ingrediëntenlijst van een crème een voedingsstof staat, zoals een antioxidant. Wat doen antioxidanten in je dagcrème? En ondersteunen ze een gezonde huid? Vier feiten over antioxidanten in crèmes.

1. Antioxidanten uit voeding beschermen de huid

Familie Antioxidant bestaat uit vitamines en mineralen, zoals vitamine A en E, lycopeen en betacaroteen. Deze stoffen, die je in veel voedingsmiddelen vindt, beschermen je lijf, en ook je huid, tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door luchtverontreinigende stoffen, chemicaliën en sigarettenrook. In je lichaam klampen ze zich vast aan collageen en beschadigen ze de huid. Antioxidanten uit voeding neutraliseren die vrije radicalen om de schade te beperken en ondersteunen op die manier een gezonde huid.

2. In het lab werken antioxidanten in crèmes

Antioxidanten in voeding kunnen je huid een gezonde boost geven. Hoe zit dat met je dagcrème waar vitamine A in zit? Of je bodylotion met lycopeen? Dat is best ingewikkeld. Er is voldoende bewijs dat de antioxidanten die in verzorgingsproducten zitten, in staat zijn vrije radicalen te neutraliseren. Tenminste, in reageerbuisjes. Hoe deze stoffen zich na het aanbrengen op de huid gedragen, wordt de laatste jaren pas volop onderzocht.

3. Sommige antioxidanten zijn bewezen werkzaam

Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, is van sommige antioxidanten bewezen dat ze huidschade kunnen voorkomen die ontstaat door de zon, roken en luchtvervuiling. Vaak hebben ze ook een kalmerende of ontstekingsremmende werking. Zo is vitamine C niet alleen lekker als vers geperste sinaasappelsap, deze antioxidant is ook goed voor de conditie van je huid. Net als vitamine E, vitamine B3 en groene thee-extract. Dit zijn allemaal antioxidanten waarvan het bewezen is dat ze de huid beschermen tegen de invloed van vrije radicalen. Wel belangrijk: kies voor een luchtdicht, ondoorzichtig pompje. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat de werkzaamheid van de stoffen snel achteruitgaat.

4. Antioxidanten worstelen zich door de huid heen

De hamvraag bij ingrediënten in crèmes is vaak: blijft de stof op de huid liggen of kan die zich een baan door de huid worstelen? Dat hangt af van drie factoren: de afbraak, de absorptie en de concentratie. Deze drie factoren kun je als fabrikant deels sturen. Zo kun je crèmes in ondoorzichtige en luchtdichte pompjes verpakken, zodat de antioxidanten niet snel worden afgebroken. Diverse onderzoeken laten in ieder geval zien dat de antioxidanten in de huidcellen kunnen worden opgenomen.

De voordelen van antioxidanten

Meer en meer wetenschappelijke studies tonen de effectiviteit aan van antioxidanten in crèmes. Crèmes met antioxidanten kunnen mogelijk:

  • de huid kalmeren
  • de huid verstevigen
  • de huid een gezonde teint geven
  • rimpels tegengaan

Antioxidanten in dagcrèmes of bodylotions zullen geen wonderen verrichten, maar kunnen een gezonde huid wel ondersteunen en verbeteren. De kers op de taart dus! Het kiezen van huidverzorging blijft natuurlijk een persoonlijke keuze: ga op zoek naar producten die voor jou het beste werken en geen huidproblemen veroorzaken.