Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Huidverzorgingsroutine en stappenplan: maak je huid slaapklaar

Tanden poetsen, pyjama aan en hop, onder de wol. Lekker snel, maar jouw huid mist iets. Een goede huidverzorging! En dat is niet gek, want je huid is de eerste verdedigingslinie naar de buitenwereld. Overdag en zelfs in de nacht krijgt de huid veel te verduren: van stress en zonlicht tot make-up, uitlaatgassen en zweet. Dit stapelt zich allemaal op en vervuilt de huid. In de nacht wordt de huidschade door de vervuiling, zon en stress van de dag hersteld. Maar … dat lukt alleen als de huid goed is gereinigd.

Dit is het effect van je huid reinigen

Gedurende de dag stapelen talg en vuil zich op. Door je huid te reinigen voorkom je de ontwikkeling van puistjes, andere onzuiverheden en een grauwe doffe huid. Als je je gezicht goed reinigt, kunnen crèmes ook beter hun werk doen.

Dus ja, een mooie huid begint bij een goede reiniging. En dat betekent niet dat je een uur in de badkamer doorbrengt voor de spiegel: 10 minuten is meer dan genoeg. Als je jouw huid de kans wil geven om zichzelf te herstellen, is het een must om je huid te reinigen en je huid een adempauze te geven..

Huidverzorgingsroutine: zo maak je jouw huid slaapklaar

Je huid slaapklaar maken, kan in een paar stappen. Maak je geen zorgen: het komt niet heel nauw in welke volgorde je onderstaande stappen doet. Doe vooral wat voor jou fijn werkt. Het aller-, allerbelangrijkste: was je gezicht met lauwwarm water, gebruik een reinigingsmiddel en maak je gezicht daarna opnieuw schoon. Dit stappenplan helpt je op gang:

Stap 1: maak je handen schoon

Je handen raken overdag van alles aan. Vaatdoekjes, trapleuningen, deurkrukken, een toetsenbord … Niet gek dus dat ze een grote verzamelplaats van bacteriën zijn. En dat wil je niet op je gezicht krijgen.

Doen: Start met het wassen van je handen met een neutrale zeep. Zo voorkom je dat het vuil en de bacteriën zich over je gezicht verspreiden. Even afdrogen, en de eerste stap is alweer achter de rug.

Stap 2: haal eventuele make-up eraf met reinigingsmelk

Ga nooit, maar dan ook echt nooit, slapen met make-up op. Beloofd? Als je slaapt met make-up verstop je de poriën, waardoor de huid niet kan ademen. Zonde, want de nacht is er juist om je huid te herstellen. En dat lukt zo niet.

Doen: Verwijder make-up met reinigingsmelk en zeg hallo tegen je blotebillengezicht.

Stap 3: was je gezicht met reinigingsschuim

Je gezicht even wassen met water is sowieso niet voldoende – ook niet als je geen make-up draagt. Water alleen kan het vuile, vettige laagje dat op de huid zit niet goed verwijderen. Je huid kun je in dat opzicht, hoe oneerbiedig het ook klinkt, vergelijken met de vuile vaat: zonder afwasmiddel worden al die kopjes en borden nooit blinkend schoon.

Doen: reinig je huid, het liefst met een wateroplosbare gezichtsreiniger. Voorkom dat de huid daarna trekkerig voelt door een mild product te gebruiken. Breng de reinigingsschuim aan op een vochtig gezicht – vergeet ook je hals niet.

Stap 4: gebruik een reinigingstonic

Een reinigingstonic verwijdert de laatste restjes make-up en reiniger en bereidt de huid voor op je nachtcrème. Gebruik altijd een mild product, of je nu een droge of juist vette, onrustige huid hebt. Mild wil zeggen: geen krachtige ontvetters, alcohol, zeep en parfum. Veel tonics bevatten alcohol, dus check zeker even de ingrediëntenlijst.

Doen: pak een wattenschijfje en doe daar wat tonic op. Vervolgens kun je hier je gezicht, ogen en hals mee reinigen.

Stap 5: spoel af met lauwwarm water

Op zich laat een reinigingstonic een schone lei achter, maar om de aller-, allerlaatste restjes te verwijderen, kun je je gezicht nog afspoelen met lauwwarm water. Zowel extreme warmte als extreme kou kan zorgen voor meer irritaties en beschadigen de natuurlijke oliën van de huid. Kijk vooral op welke temperatuur jouw huid het beste reageert, maar meestal is lauwwarm water de beste keuze.

Doen: spoel voorzichtig en grondig je gezicht en hals schoon met lauwwarm water. Dep je gezicht vervolgens zachtjes droog met een handdoek.

Stap 6: sluit af met een nachtcrème

Een nachtcrème verfrist de gevoelige huid, maar kan ook werken tegen rimpels en droogheid. Door je huid eerst te reinigen, kan een nachtcrème sneller door de huid dringen en zijn werk doen. Gebruik overigens niet te veel: de huid kan zelf ook veel en je wilt de huid niet lui maken. Een nachtcrème gebruik je echt om het huidherstel te ondersteunen.

Doen: gebruik een dot milde nachtcrème ter grootte van een amandel, een afgestreken theelepel of een vijf eurocent munt.

En dan? Lekker slapen!