Nieuw van ZARQA!

Zonnefluïde SPF30 Sensitive

Ontdek nu
Sluiten

Wat weet je over magnesium en de huid?

Mineralen als magnesium, zink en calcium zijn een ver-van-ons-bed-show. We hebben ze nodig, ze zitten in onze voeding, maar we kunnen ze helaas niet zien of voelen. Maar wat ze doen, dat weten we wel! 

6 feiten over magnesium

 1. Magnesium is een onmisbaar mineraal
  Mineralen zijn stoffen die, net als vitaminen, in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Soms worden ze ook toegevoegd aan verzorgingsproducten, cosmetica en supplementen. Het zijn een soort geheime agenten die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Magnesium is net als andere mineralen namelijk onmisbaar voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Dit mineraal wordt ook wel gezien als anti-stressmineraal; stress eet magnesium in je lichaam als het ware op. Het is daarom juist bij stress belangrijk dat je voorraad met magnesium op peil is.
 2. Er zijn meerdere soorten magnesium
  Magnesium is magnesium, toch? Niet helemaal. Er bestaan meer dan tien soorten magnesium en die zijn te verdelen in twee groepen: organische magnesiumverbindingen en anorganische magnesiumverbindingen. Organisch en anorganisch zegt aan wat voor stof magnesium wordt gebonden; alleen magnesium kan je lichaam namelijk niet opnemen. Kijk je naar supplementen, dan lijkt het erop dat de organische magnesiumverbindingen beter worden opgenomen. Zo is magnesium PCA direct biobeschikbaar via de huid.
 3. Magnesium wordt ook via de huid opgenomen
  Magnesium kun je eten, maar ook smeren. En dat is fijn! Magnesium is namelijk één van de weinige stoffen die goed doordringt tot de verschillende huidlagen en via de huid direct in je bloedbaan terechtkomt. Het gaat dan vooral om de natuurlijke chloridevorm waarvan bewezen is dat die ook via de huid wordt opgenomen. Mogelijk wordt het opgenomen via de zweetklieren, maar hoe het precies werkt is nog niet duidelijk.
 4. Magnesiumolie werkt pijnverlichtend
  Smeer wat magnesiumolie op een pijnlijke plek en de pijn neemt al snel af. Magie! Het laat zien dat magnesium een directe rol speelt in het voorkomen en behandelen van pijn in je benen en spieren. Voor veel mensen die pijn hebben, van gewrichtspijn tot spierpijn na het sporten, helpt het om het lichaam in te smeren met magnesiumolie. Magnesiumolie is eigenlijk magnesium met chloride en water. Het wordt olie genoemd omdat het glad en olieachtig aanvoelt wanneer je het op je lijf smeert. En dat smeren kan zowel in de ochtend als in de avond. Laat het zo’n vijftien minuten inwerken en je spieren zijn blij.
 5. Magnesium in huidverzorging werkt tegen huidveroudering
  Hoewel wijsheid met de jaren komt en je mooi bent ongeacht je leeftijd, willen we er toch graag wat jonger uitzien. Want zeg nou zelf, niemand boven de twintig zei ooit ‘ik wil er ouder uitzien’. Zo zoeken we massaal naar gezonde manieren om de huid te laten stralen als we ouder worden. Natuurlijk horen lijntjes, kraaienpootjes en rimpels bij het leven, maar dat betekent niet dat we geen klein gevecht kunnen voeren om ze uit te stellen. Hoe je dat doet? De eerste stap: voorkom schade. Een no-brainer tegen huidveroudering is het gebruiken van zonnebrandcrème.Maar wist je dat magnesium een tweede goede stap is om huidveroudering tegen te gaan? Magnesium beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf als UV-straling. Daardoor kan het helpen vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Ook de kans op pigmentvlekken en kraaienpootjes neemt af, nog los van het feit dat magnesium de huid kan kalmeren. Een crème met magnesium maakt je niet tientallen jaren jonger, maar geeft wel een gezonde boost aan je huid.
 6. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen
  Elke cel en elk orgaan van ons lijf heeft mineralen zoals magnesium nodig. Gelukkig kunnen we magnesium binnenkrijgen door middel van onze voeding, specifiek door het eten van veel plantaardige voeding zoals groene bladgroenten, noten en zaden. Het wordt aanbevolen om dagelijks 300 tot 350 milligram magnesium tot je te nemen.