Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Wat zijn microplastics en waarom zou je ze moeten vermijden?

In eten en drinken, het milieu en in cosmetica: microplastics lijken overal te zijn. Deze minuscule plasticdeeltjes zijn biologisch lastig of niet afbreekbaar en een serieus gevaar voor zowel het milieu als je gezondheid en huid. In dit blog lichten we toe wat microplastics nou precies zijn en waarom ZARQA ervoor kiest 100% microplasticvrij te zijn.

Twee soorten microplastics?

In de wereld van microplastics onderscheiden we twee vormen van microplastics: primaire en secundaire microplastics. In cosmetica vind je veelal primaire microplastics. Dit zijn kleine niet-oplosbare en -afbreekbare plasticdeeltjes die bewust aan cosmetica worden toegevoegd. Je vindt de microplastics in onder meer tandpasta, haarlak, shampoo en zonnebrandcrème. Maar het bekendste voorbeeld van primaire microplastics zijn plastic bolletjes in scrubs: microbeads.

Schadelijk voor mens en milieu

Plastic breekt heel langzaam af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die deeltjes vergaan niet en zijn te vinden in ons water, de grond en in de lucht. Ze worden door water en met de wind meegevoerd, en verdwijnen vervolgens nooit meer. Dit is schadelijk voor het leven in zee, voor dieren en voor de mens. We ademen de plasticdeeltjes in, wat schadelijke effecten voor de longen heeft. Ook kunnen microplastics in ons lijf voor DNA-schade zorgen. Op den duur kan dit tot kanker lijden. Onderzoek naar microplastics heeft nog niet aangetoond dat we de kleine plasticdeeltjes ook via de huid kunnen opnemen, maar deze kans is zéker aanwezig.

De functie van microplastics in huidverzorging

Ooit was plastic het symbool van vooruitgang. Het werd dan ook bijna overal in verwerkt. In huidverzorgingsproducten werd vooral het gebruik van microbeads populair. Deze deeltjes hebben een reinigende, schurende werking waardoor ze de huid goed en grondig zouden reinigen. Andere vormen van microplastics worden gebruikt in onder meer gezichtscrèmes, shampoo, conditioner, haarlak en zonnebrandcrème. De microplastics in deze producten zorgen bijvoorbeeld voor een betere hechting of langere houdbaarheid. Er komt nu pas een echte definitie van microbeads, wat uitdagingen met zich meebrengt. Omdat er nog geen echte wetgeving was, is ZARQA gaan formuleren volgens de richtlijnen van de Plastic Soup Foundation.

Hoe herken je microplastics in skincare?

Nu je weet dat je microplastics liever links laat liggen, is het natuurlijk fijn om ze te kunnen herkennen. Maar dat is nog niet zo makkelijk! Microplastics staan op de ingrediëntenlijst van een product niet als dusdanig beschreven. Op de meeste etiketten worden microplastics polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate genoemd. Wil je checken of jouw favoriete product plastic bevat? Er is een handige app waarmee je dit kan controleren: Beat the Microbead. In deze app van Plastic Soup Foundation staat nauwkeurig aangegeven welke beautyproducten wel en geen microplastics bevatten.

Clean beauty with a clear mind

In de Beat the Microbead-app kleurt ZARQA groen, wat betekent dat wij vrij zijn van microplastics. ZARQA formuleert clean beauty met aandacht voor de (gevoelige) huid én het milieu. Wist je dat scrubben ook heel goed kan zónder schurende microbeads? In onze Enzym Gezichtspeeling maken we gebruik van papaïne, een enzym uit papaja dat dode huidcellen van de huid losweekt. Hierdoor wordt de huid op milde wijze geëxfolieerd, zonder gebruik van schadelijke, schurende korreltjes.

Doe je mee?

Een gezonde huid is nauw verbonden met een gezonde planeet. Niet voor niets zijn milieu en de maatschappij enorm belangrijk voor ons! ZARQA is actief bezig geweest om alle microplastics uit haar formules te halen en dat is gelukt. Wel kan het zo zijn dat je de komende tijd nog een enkel oud product in de winkel tegenkomt, waar een zogenoemde sceptical microbead in zit. Alle nieuw geproduceerde beautyproducten bevatten geen microplastics, maar óók geen ingrediënten die worden geassocieerd met plastic, zoals synthetische polymeren. Veel beter voor je huid, maar ook voor het milieu en het leven op aarde. Doe je mee?