Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Met parfum in de zon: dit doet het met je huid

Zodra de zon zich laat zien, rennen we massaal naar buiten. Als je bijvoorbeeld in de tuin gaat genieten van de zon, een ommetje loopt in de wijk of een stukje gaat fietsen in de omgeving, is het smeren van zonnebrand een must. Alleen: weet jij wát je op je huid smeert? Producten met parfum zijn namelijk niet zo’n goed idee, zeker niet als je de zon ingaat. .

Hoewel de zon een positieve invloed kan hebben op je huid en je algehele gezondheid, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De hamvraag: wat smeer jij op je huid als je de zon ingaat? Grote kans dat in een van deze producten parfum zit. En dat kun je beter niet doen: bepaalde parfums kunnen je huid namelijk vatbaarder maken voor de zon. Hoe zit dat? En wat kun je dan wel gebruiken als je de zon ingaat?

UVA- en UVB-straling

UVA- en UVB-straling We duiken eerst even in de chemie. Zonlicht bestaat voor het grootste deel uit UVA-straling en voor een klein deeltje uit UVB-straling. Kort door de bocht is het effect van UVA-straling dat je huid sneller veroudert (Aging). UVB-straling zorgt ervoor dat je huid verbrandt (Burn). De zon is zelfs de hoofdoorzaak van het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering; deze beschadiging van de huid noemen we zonneschade. Ook nog goed om te weten is dat je iedere twee uur moet bijsmeren om teveel uv-straling op de huid te voorkomen. Handig hulpje: 1 factor staat voor 5 minuten bescherming. Factor 10 betekent dus dat je 50 minuten beschermd bent in de zon, mits je dik genoeg smeert.

Parfum in de zon

Nu is de kans groot dat jij je beschermt tegen beide vormen van UV-straling met een zonnebrandcrème en misschien ook wel met een leuke hoed of parasol. Maar over je zonnebrandcreme doe je misschien ook nog een laagje make-up … Ben je goed bezig met je zonnebrandcrème, gebruik je een foundation of dagcrème die parfum bevat. Weg voordelen!

Sowieso is het niet heel handig om je gezicht ook nog eens in te smeren met andere cosmetica: je moet immers elke twee uur je zonnebrandcrème opnieuw opsmeren. Draag je ook nog foundation, dan betekent het dat je dit waarschijnlijk ook weer opnieuw doet. Als je een dagcreme of moisturizer gebruikt, breng je die overigens wel onder je zonnebrandcrème op aan. Dat is dus ook een stuk makkelijker!

Even terug naar die parfum in cosmetica: waarom is dat zo slecht voor de huid?

De geuren die worden gebruikt om huidverzorging en cosmetica een lekkere geur te geven, zijn complex en bevatten vaak verschillende chemicaliën. Zo kunnen geurstoffen, ook wel parfum genoemd, zorgen voor irritatie of een allergische reactie. In combinatie met zonlicht wordt dit effect nog eens versterkt. De reactie is niet altijd direct zichtbaar op de huid, maar het leidt wel altijd tot huidschade en huidveroudering. Helaas is de kans groot dat minimaal een van de producten die jij op je huid smeert, parfum bevat. Nagenoeg alle cosmetica en toiletartikelen zijn geparfumeerd. Kijk maar eens naar een paar producten in je badkamerkastje.

De grondstoffen waaruit een parfum is samengesteld, kunnen van natuurlijke oorsprong zijn, maar ze kunnen ook gesynthetiseerd zijn. Natuurlijke parfumgrondstoffen zijn onder andere balsems en etherische oliën. De exacte samenstelling van een parfum, of welk parfum in jouw dagcrème is gebruikt, houdt de industrie vaak geheim. Meestal staat er op de ingrediëntenlijst ‘parfum’ of ‘fragrance’. Sommige parfumstoffen – ook natuurlijke – moeten wel apart worden vermeld, omdat ze bij veel mensen voor huidklachten zorgen.

4 vormen van huidirritatie

Je huid reageert dus op parfum, maar dat kan op verschillende manieren. We zetten ze voor je op een rijtje. Er is sprake van …

  1. irritatie; de stof beschadigt de huid direct.
  2. een allergische reactie; het afweersysteem reageert overgevoelig op een bepaalde stof.
  3. een fototoxische reactie; de huid wordt beschadigd doordat het stofje op de huid met zonlicht reageert.
  4. zonneallergie; de huid reageert heftig op normale blootstelling aan de zon en dit staat los van producten die je op de huid smeert.

Geurstoffen om te vermijden

Onderzoekers zijn nagegaan welke geurstoffen kunnen leiden tot een fototoxische reactie. De volgende stoffen bleken in combinatie met UVA- of UVB-licht te leiden tot schade: Oak moss, Hydroxy citronellal, Cinnamic alcohol, Cinnamic aldehyde, Bergamot oil, Costus root oil, Lime oil, Orange oil, Alpha-amyl cinnamic acid, Laurel leaf oil.

Geniet jij regelmatig van de zon? Neem dan je cosmetica en huidverzorging kritisch onder de loep om irritatie of een fototoxische reactie te vermijden. Parfum zit bijvoorbeeld vaak in foundation, dagcrème, reinigingsmelk, bodylotion en shampoo. ZARQA staat voor bewuste huidverzorging, en is zo mild en natuurlijk mogelijk ontwikkeld om het risico op allergie te minimaliseren. ZARQA bevat 0% parfum en alleen zuivere, natuurlijke, 100% vegan ingrediënten.

Smeren met zonnebrand

Bescherm je huid vooral tegen te veel straling door zonnebrand te blijven smeren (SPF30) over je normale dagverzorging. Let ook bij het kiezen van een zonnebrandcrème op het etiket. Niet alleen het vermijden van parfum is dan een goede zet. Zo is het ook belangrijk dat de crème zowel tegen UVA als UVB beschermt. Daarnaast kunnen er verschillende soorten zonnefilters inzitten: minerale filters en chemische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen UV-straling, terwijl minerale zonnefilters een laagje op de huid leggen en zo de straling weerkaatsen. De meeste producten bevatten een combinatie van beide zonnefilters, alleen kunnen chemische filters zorgen voor huidirritatie.