Extra Dry Plus Dag- en Nachtcrème. Met SPF15 en Anti-Age Complex!

Ontdek nu
Sluiten

Hyperpigmentatie in de zomer tegengaan

Zodra de zon zich laat zien, steken ze (weer) de kop op: pigmentvlekken, ofwel hyperpigmentatie. Bij hyperpigmentatie wordt er lokaal meer melanine aangemaakt, wat voor donkere verkleuringen zorgt. Het komt in verschillende vormen voor, variërend van enkele subtiele pigmentvlekken tot grotere oppervlaktes met verkleuringen. Hoewel hyperpigmentatie onschuldig is, kunnen we ons best voorstellen dat je die donkere pigmentvlekken niet zo fraai vindt. We leggen in dit artikel uit wat je zelf kan doen en welke ingrediënten je beter kan vermijden.

Wat is hyperpigmentatie precies?

Hyperpigmentatie is kort gezegd een overproductie van melanine. Iedereen heeft melanine: het is het stofje dat je huid en haren kleur geeft. Niets mis mee en bovendien harstikke nodig, want door melanine is onze huid van nature beschermd tegen UV-straling. Dit is precies de reden waarom je in het voorjaar, wanneer de zon nog niet zo prominent aanwezig is en je huid dus minder melanine aanmaakt, bij voorkeur kiest voor een hoge beschermingsfactor (SPF30 of meer). Verderop in het seizoen is de melanineproductie op volle kracht en kan het – zeker wanneer je snel bruin wordt en amper verbrandt – geen kwaad om met een iets lagere factor te smeren. Soms is de melanineproductie zo enthousiast dat er op sommige plekken te veel melanine wordt aangemaakt. Dit zorgt voor hyperpigmentatie: er ontstaan donkere verkleuringen, in de vorm van vlekjes. Variërend van lichtbruin tot zwart, in verschillende grootten voorkomen en getriggerd worden door verschillende factoren.

De oorzaken van hyperpigmentatie

De belangrijkste trigger van hyperpigmentatie is zonlicht. Onder invloed van UV-straling wordt de melanineproductie flink aangewakkerd. Ga je te veel in de zon, dan wordt het proces van melanine aanmaken verstoord. Dit zorgt voor hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is in principe altijd aanwezig, maar in de wintermaanden niet altijd zichtbaar. In de zomer, wanneer de zon op je huid schijnt, worden de pigmentvlekken ‘geactiveerd’ en zijn ze duidelijker aanwezig. In het geval van heftigere hyperpigmentatie zijn de vlekken ook in de niet-zonnige maanden van het jaar zichtbaar. Andere oorzaken van pigmentatie kunnen hormonen, medicijngebruik, ontstekingen of infecties zijn.

Beter voorkomen dan genezen!

Nu we weten dat de zon de belangrijkste trigger is, zou je kunnen stellen dat je hyperpigmentatie kan voorkomen door de zon volledig te mijden. Niet echt realistisch! Hyperpigmentatie volledig voorkomen is onmogelijk, maar je kan de kans op (nieuwe) vlekken wél verkleinen. Dit doe je door de je huid elke dag goed te beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Een zonnebrandcrème met minimaal SPF30, zoals de Zonnefluïde, royaal aangebracht, kan de kans op pigmentatie aanzienlijk verkleinen. Ook is het raadzaam om een zonnehoed of petje te dragen wanneer je in de zon zit. Maar wist je dat er ook een aantal ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn die je beter kan mijden óf juist aan je huidverzorgingsroutine kan toevoegen?

Parfum + de zon

Een van de stoffen waar je je huid geen goed mee doet, is parfum. Sowieso kan parfum je huid flink irriteren, maar in combinatie met UV-straling is dit ingrediënt helemaal een no go. Je ziet het schadelijke effect van parfum niet altijd direct, maar op den duur en indirect leidt parfum in de zon tot irritatie, een allergische reactie en/of huidschade. Ook kan er een fototoxische reactie optreden. Hierdoor wordt de huidbarrière beschadigd, wat je vatbaarder maakt voor pigmentatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je onder meer deze ingrediënten moet vermijden, omdat ze in combinatie met UV-straling voor irritatie kunnen zorgen:

  • oak moss
  • hydroxy citronellal
  • cinnamic alcohol
  • cinnamic aldehyde
  • bergamot oil
  • costus root oil
  • lime oil
  • orange oil
  • alpha-amyl cinnamic acid
  • laurel leaf oil

ZARQA is zo mild en natuurlijk mogelijk ontwikkeld, om de kans op allergie te minimaliseren. Je vindt bij ons nooit parfum, zodat de kans op hyperpigmentatie niet groter wordt. We gebruiken alleen zuivere, natuurlijke en 100% vegan ingrediënten. Wil je meer lezen over het gebruik van parfum in de zon? We schreven er eerder al een blog over.

Vitamine C en magnesium tegen pigmentatie

Wél op het skincare-menu mogen vitamine C en magnesium. Vitamine C kan de overmatige productie van melanine onderdrukken en werkt bovendien als een antioxidant, waardoor de huid beter beschermd is tegen UV-straling. Hierdoor kan de huid de schadelijke effecten van UV-straling buiten de deur houden, wat hyperpigmentatie – in combinatie met SPF! (Zonnefluïde SPF30)– kan voorkomen. Ook magnesium heeft een beschermende werking. Dit stofje kan krachtig tegen vroegtijdige huidveroudering en hyperpigmentatie werken. Een hoge dosering magnesium PCA vind je in de Dagcrème Anti-Age Plus, een hydraterende, beschermende crème die het ontstaan van hyperpigmentatie tegengaat.

Hyperpigmentatie: en nu?

Wanneer voorkomen met parfumvrije huidverzorging, magnesium en vitamine C niet meer kan baten en je al last hebt van hyperpigmentatie dan is er helaas weinig te doen aan de verkleuringen. Chemische peelings en laserbehandelingen kunnen hyperpigmentatie verlichten, maar de kans is aanwezig dat je nooit volledig pigmentvlekvrij wordt. Het allerbeste blijft nog om te kiezen voor parfumvrij en een hoge beschermingsfactor.

ZARQA gelooft in milde, pure verzorging met ingrediënten die écht iets voor je huid doen. We kiezen voor stoffen met een bewezen effectieve werking. Later dit jaar voegen we een aantal producten toe aan onze gezichtsverzorgingslijn die óók ondersteunen bij hyperpigmentatie. We updaten dit blog zodra het zover is.