Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Is collageen een wondermiddel voor je huid?

Collageen helpt bij het maken van nieuwe huidcellen en speelt ook een rol bij het vervangen en herstellen van dode huidcellen. Bovendien kun je collageen zien als beschermingslaag tegen gif en andere schadelijke, uitwendige stoffen. De gezondheid van je huid hangt daarom direct samen met de collageen die aanwezig is.

De voorraad collageen wordt steeds aangevuld, dat is een natuurlijk proces. Maar vanaf gemiddeld onze 25ste verjaardag, begint ons lijf minder collageen te produceren. Eerst is dat nog niet zo goed merkbaar, maar vanaf je 35e wordt het helaas zichtbaar. Er ontstaan langzaam rimpels en een slappe, droge huid. Vooral foto’s zijn dan genadeloos: je wordt ouder!

Helpt collageen uit een potje?

Collageen is dus belangrijk voor een gezonde huid en vitale huid. Om je gezicht jong en stralend te houden, lijkt het daarom slim om een crème met collageen op je huid te smeren. Maar helaas. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat collageen moleculen aangebracht op de huid, in staat zijn in de huid door te dringen en een tekort aan collageen in de diepere huidlagen op te vullen. Collageen kan alleen een bijdrage leveren aan een optimale hydratatie van de huid.

Wat nu … niets doen? Nee. Om wel een gezonde huid te krijgen en houden, is het eerst verstandig om te kijken wat voor huid je hebt en eventuele huidproblemen aan te pakken. Dan ga je een goed potjes scannen en zoeken naar ingrediënten die wel werken. Want die zijn er gelukkig wel!

Deze ingrediënten wil je wel in je crèmes

Hoewel toegevoegd collageen in een potje dus niet helpt om je voorraad collageen een boost te geven, kunnen sommige cosmetica-ingrediënten de natuurlijke productie van dit eiwit stimuleren. In de lederhuid zitten namelijk ook lang levende cellen, de fibroblasten. Deze maken collageen aan en kunnen we ook ‘kunstmatig’ activeren. Van deze ingrediënten is wetenschappelijk bewijs dat ze in staat zijn om fibroblasten te activeren – voeg ze dus toe aan jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine (check de ingrediëntenlijst!):

●  Vitamine C vangt niet alleen vrije radicalen weg, maar helpt ook bij de aanmaak van collageen. Tip: Let bij producten die vitamine C bevatten dat dit minstens met en kracht van 0,6 procent is. Staat er geen percentage bij, dan moet het in ieder geval bij de eerste drie ingrediënten beschreven staan. Dat kan ook onder een andere naam, zoals: ascorbinezuur, natrium ascorbyl fosfaat, ascorbylpalmitaat, retinyl ascorbaat, tetrahexyldecyl ascorbate en magnesium ascorbyl fosfaat.

●  Glycolzuur heeft onder andere een positieve invloed op pigment, veroudering en een droge huid. Het zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen. Bij gebruik van hoge concentraties, meer dan 15 procent, kan het ingrediënt collageenvorming stimuleren.

●  Schizophyllan is een suiker die wordt verkregen uit een niet-giftige paddenstoel. De werking is aangetoond: zo activeert het stofje de groei van bindweefsel, waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd.

●  Carboxymethyl glucan is een biologische actieve stof die wordt gewonnen uit bakkersgist. Het effectieve ingrediënt stimuleert het huideigen verdedigingsmechanisme. Dat betekent onder andere dat het de vernieuwing van collageen stimuleert.

●  Dunaleilla salina is een serumachtig ingrediënt en het resultaat van het vermengen van Dode Zee-algen met jojobaolie. De stof is een bron van vitamine A. Naast dat het de huid beschermd tegen huidveroudering, wordt ook het collageen beschermd.

Bescherm je huid tegen vrije radicalen

Vrije radicalen zijn nummer één boosdoener in het proces van versnelde huidveroudering en collageenafbraak. Versterk dus je verdedigingslinie, zodat deze agressieve stoffen minder kans maken om de huid te beschadigen. Dat doe je zo:

  1. Eet voldoende antioxidanten. Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Eet je gezond, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen. Van vitamine E en C, betacaroteen en seleen en zink is de antioxidantwerking duidelijk aangetoond.
  2. Stop met roken. Roken activeert een bepaald gen die enzymen vormt die het collageen afbreekt. Ook breekt nicotine vitamine C af, terwijl deze vitamine belangrijk is voor de vorming van collageen.
  3. Bescherm jezelf tegen uv-licht, want door de UVA-straling van de zon wordt het collageen in je huid afgebroken.
  4. Zorg voor voldoende ontspanning. Stress, of eigenlijk een continu verhoogd cortisolgehalte, is namelijk een veroorzaker voor het afbreken van het collageen in de huid.