Nieuw van ZARQA!

Zonnefluïde SPF30 Sensitive

Ontdek nu
Sluiten

Pukkeltjes en acne in de zomer: hoe komt dat?

Tijdens de zomermaanden en na de zomervakantie meer pukkeltjes en actieve acne? Dat kan kloppen! Onder invloed van UV-straling, maar ook zonnebrandcrème en wellicht het gebruik van andere producten, heeft je huid flink wat te verduren, waardoor onzuiverheden de kop op steken. Benieuwd naar de relatie tussen de zomer en acne én hoe je je huid deze periode het beste kan verzorgen? Lees gauw verder.

Meer pukkeltjes door UV-straling

Nu de zon zich vaak laat zien, wordt je huid blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling. UV-straling droogt de huid uit. Dit heeft als gevolg dat de talgklieren van je huid flink aan het werk moeten. De klieren gaan meer talg produceren om de droogte te compenseren. En meer talg, vergroot de kans op verstopte poriën en dus pukkeltjes. Daarnaast kan UV-straling voor huidverhoorning zorgen. Dit houdt in dat de huid harder wordt en dat dode huidcellen minder goed kunnen worden afgestoten. Het gevolg? Er wordt meer talg vastgehouden in de poriën, wat weer voor meer acne en onzuiverheden zorgt. Je kan huidverhoorning voorkomen door in de zomer regelmatig te exfoliëren. Een peeling houdt de huid dun, de poriën schoon en verwijdert dode huidcellen die voor een talgophoping kunnen zorgen. ZARQA Enzym Gezichtspeeling bevat geen schurende scrubkorreltjes en exfolieert de huid dankzij papaja-extract.

Acne door de zonnebrandcrème

Dat UV-straling je huid uitdroogt, is niet per se het grootste probleem. UV-straling is voor een heel groot deel verantwoordelijk voor huidveroudering, waaronder ook hyperpigmentatie en huidverslapping. Een zonproduct met hoge SPF (Sun Protection Factor) beschermt je hiertegen. Grote kans dat je in de zomer vaker en met een grotere hoeveelheid zonnebrandcrème smeert dan in de minder zonnige maanden van het jaar. Daar moet je huid flink aan wennen! Zonnebrandcrème kan behoorlijk vettig zijn, waardoor de poriën sneller verstoppen en er pukkeltjes ontstaan. Zogenoemde minerale zonnefilters – de filters die niet ín de huid trekken, maar op de huid blijven liggen – hechten zich ontzettend goed aan de huid en kunnen op hun beurt ook weer de poriën verstoppen. Stoppen met je huid beschermen, is natuurlijk niet de oplossing. Wat je wel te doen staat?  Je huid ’s avonds extra goed reinigen. Een intensieve maar milde reinigingsroutine voorkomt huidirritatie en acne.

Extra goed reinigen in de zomer

Je huid gedurende de zomer zuiver houden, doe je door die lagen zonnebrandcrème elke avond te verwijderen. De ZARQA Clear Skin Reinigingsgel is ontwikkeld voor de huid met onzuiverheden en reinigt de huid tot diep in de poriën, zonder de natuurlijke barrièrefunctie van de huid aan te tasten. De Dode Zee-mineralen in deze extra zuiverende cleanser voorkomen pukkeltjes en acne, ook op je rug (bacne) en bovenarmen. Sluit je reiniging af met ZARQA Reinigingstonic Sensitive, om de huid te kalmeren en hydrateren. Ook verwijdert deze milde tonic de laatste restjes vuil, zonnebrandcrème en eventueel make-up. Combineer Clear Skin Reinigingsgel niet met Clear Skin Reinigingstonic. Deze twee Clear Skin-producten zijn te krachtig om direct na elkaar te gebruiken. Bewaar Clear Skin Reinigingstonic liever voor de ochtend, om de huid na het wakker worden mee te reinigen en voor te bereiden op je dagverzorging (en een nieuw laagje SPF!). Benieuwd naar een complete huidverzorgingsaanpak bij acne en onzuiverheden? We schreven hier eerder een uitgebreide blog over.

Skip zonnebrandcrème niet en beperk je niet tot een (te) dun laagje, want dan is je huid onvoldoende beschermd tegen UV-straling. Zolang jij je huid elke avond grondig reinigt met zuiverende producten en regelmatig exfolieert, heb je deze zomermaanden hopelijk veel minder last van acne en onzuiverheden. Geniet van een mooie zomer!