Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Zo verzorg je een huid met puistjes

Wij van ZARQA hebben maar een principe: houd van je huid, ook van zijn onzuiverheden. Je zit misschien niet lekker in je vel door je acne en puistjes, voelt je daardoor misschien minder mooi en vergelijkt je vaak met anderen. Maar je bent meer dan de buitenkant! Onthoud bovendien dat je bij lange na niet de enige bent met puistjes.

Wat te doen als je puistjes hebt? Je hele gezicht oppoetsen en verstoppen achter een masker van make-up? Nee, daar zijn wij dan ook geen voorstander van. Waarvan wel? Van een milde, verzorgende huidverzorgingsroutine. En zo’n dagelijkse verzorging en routine kan goed helpen om de poriën schoon te houden, je huid in balans te brengen en de genezing van onzuiverheden te versnellen. Je hebt een aanpak nodig die simpel is, past binnen je dagelijkse levensstijl en een natuurlijk effect heeft.

Stap 1: minder behandelen, is beter

Bij een onrustige huid slik je vaak elk advies voor zoete koek. Het gevolg is vaak dat je badkamerplankje en –kastje overstromen van potjes en tubes. En wees eens eerlijk: is je huid daarvan opgeknapt? Door té veel te proberen en te poetsen worden puistjes vaak alleen maar erger. Neem daarom je huidige crèmes eens onder de loep. Doen die wat jij wilt dat ze doen, namelijk je huid kalmeren en goed verzorgen? Zo niet, wees streng en ruim de boel op.

Stap 2: Begin met een kalmerende, milde reiniger

Elke huid, en zeker een huid met onzuiverheden, moet grondig worden gereinigd maar tegelijkertijd wil je de huid ook kalmeren. De oplossing: gebruik alleen je vingertoppen of een zacht washandje om het gezicht, de kaaklijn en nek goed te reinigen. Ruwe pads of agressief scrubben maakt de huid niet schoner, dus laat dat vooral achterwege. Gebruik hiervoor een milde reiniger.

Stap 3: Make-up betekent twee keer schoonmaken

Gebruik je make-up? Doe dan een dubbele wasbeurt: reinigen, goed afspoelen en herhalen. Dit zorgt ervoor dat je elke nacht alle sporen van make-up, zweet en vuil verwijdert en de poriën vrijuit kunnen ademen. Oh, en nog iets over make-up: zodra je een puistje ontdekt als je in de spiegel kijkt, wil je die het liefst zo snel mogelijk verdoezelen met make-up. Maar dat is niet slim, want zo worden de probleemzones alleen maar erger. Houd je dus een beetje in, als je naar de foundation en concealer wilt grijpen.

Stap 4: Bepaal of je een droge of vette huid hebt

Nu is het tijd om de huid te verzorgen met een dag- of nachtcrème. Voordat je die aanschaft en opsmeert hebben we een vraag voor je: heb jij een vette of een droge huid? Puistjes worden vaak geassocieerd met een vette huid, maar ook een droge huid kan acne vertonen. Heb je een vette huid, dan kan een product dat speciaal is ontwikkeld tegen acne helpen. Deze producten bevatten vaak alcohol of een ander ontvettend ingrediënt. Een droge huid kan hier vaak juist niet tegen; terwijl een ontvettend ingrediënt acne kan bestrijden, kan het ook de huid van vocht ontdoen en irritatie opwekken. Het gevolg: meer ontstekingen, oftewel meer puistjes. Bij een droge huid met puistjes is het slim om te kiezen voor crèmes en verzorgingsproducten die mild zijn. Eventueel kun je voor de puistjes wel een aanstiplotion gebruiken die de puistjes laat indrogen en zuiverend werkt voor de huid.

Stap 5: Breng elke dag een crème op die tegen de zon beschermt

Zonlicht is fijn, maar het is belangrijk om elke huid, en zeker die met onzuiverheden, te beschermen tegen overmatige UVA- en UVB-straling. Zonlicht kan de huid uitdrogen en hierdoor ontstaat een soort ‘rebound-effect’; na de uitdroging gaan de talgklieren ineens heel veel talg produceren. Het gevolg: puistjes. Smeer minimaal met factor 30, check de ingrediëntenlijst en gebruik een crème (geen spray).

Stap 6: Geef de huid de tijd om zich aan te passen

Heb je een vette huid en ga je ontvettende middelen gebruiken, dan kan de huid wat droog worden en gaan schilferen. De eerste weken na het begin van de behandeling is het ergst. Begin voorzichtig en blijf het een tijdje gebruiken. De verbetering van de huid zal geleidelijk gaan, ook als je kiest voor milde producten bij een droge huid. Zo ongeveer na zes weken ga je het effect van een product zien. Consistent gebruik van producten is essentieel. En: heb geduld.

Stap 7: Maak de huid niet te vaak nat

Te veel water en middeltjes drogen de huid uit. Ga dus niet te lang en vaak douchen en gebruik één tot twee keer per dag een reinigingsmiddel. En in de avond, nadat je je make-up hebt verwijderd, is een paar spetters water voldoende om het laatste vuil van de huid te krijgen. Op deze manier houd je de huid schoon en maak je die niet droger dan nodig.