Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Puur natuur is niet altijd beter voor je huid

Natuurlijk kies je liever voor natuurlijk. Een groene en organische crème, deo, shampoo of conditioner lijkt gewoon de beste keuze. Maar je huid ervaart dat soms totaal anders. Het product met alleen natuurlijke ingrediënten geeft ineens huidirritatie, schrale plekken en jeuk. Hoe kan dat? Lees in dit blog waarom ‘natuurlijk’ en ‘groen’ niet per se hetzelfde is als ‘mild’ en ‘verzorgend’.

Groene verzorgingsproducten staan voor puur, schoon en goed. Als de ingrediënten in je potje ‘natuurlijk’ zijn, lijkt het direct beter voor je huid en haar. Zo simpel is het helaas niet. Vaak is groen het best, soms is het second best en soms is helemaal niet best…  Dan heeft een niet-natuurlijke stof juist een betere werking op de huid én geeft het minder kans op allergie. Ingewikkeld? Best wel! Het groene verhaal gaat over puur, natuur en nuance. Wij zetten de nadelen van synthetische en groene producten voor je op een rij.

Synthetische crèmes en shampoos; dit zijn de nadelen

  • In veel synthetische crèmes, shampoos en lotions zit parfum. Dat ruikt lekker en geeft een luxe gevoel. Maar parfum is een agressief ingrediënt voor je huid. De huid van je handen, gezicht en hoofdhuid reageert onrustig, gevoelig en geïrriteerd op parfum, aroma en fragrances. De kans op een droge huid en zelfs allergische huidreacties neemt toe.
  • Ook als je wel goed tegen parfum kunt, is het in gezichtscrèmes geen fijn ingrediënt omdat het zorgt voor pigmentvlekken en de afbraak van collageen, het stofje dat zorgt voor een elastische huid. Je huid ziet er dus ouder uit dan je lief is.
  • Een tweede boosdoener voor je huid zijn sulfaten. Ze zitten vooral in douchegels en shampoos en zorgen voor schuim. Zo’n bad vol met schuim ziet er feestelijk en filmisch uit, maar schuim reinigt de huid niet en is ook niet verzorgend. Integendeel! Sulfaten tasten de natuurlijke balans van de huid aan en wordt droog, rood en trekkerig.
  • Tot slot liggen sommige parabenen in synthetische crèmes onder vuur. Dat zijn stoffen die zorgen dat producten lang houdbaar zijn. De parabenen kunnen de huid doordringen en een lichte, oestrogene werking ontketenen. Geen geliefd ingrediënt als je bewust wilt kiezen voor leven in balans met de natuur.

Natuurlijk is beter voor je huid, maar niet altijd

Door die nadelen aan synthetische producten lijkt natuurlijk altijd beter. Planten, kruiden, bloemen en olie worden al eeuwenlang gebruikt voor effectieve lichaamsverzorging. Beter toch? Vaak wel! Zo is jojoba, dat lijkt op de lichaamsolie talg, een natuurlijke krachtpatser die daarom in veel anti-aging-crèmes zit. Ook groene thee, haver, kokosolie en dode-zee-mineralen hebben hun beauty-sporen verdiend.

Maar niet alle groene ingrediënten in beauty-producten zijn werkzaam en mild. Bij veel natuurlijke stoffen ontbreekt onderzoek naar veiligheid en huidirritaties. Om die reden kiest ZARQA alleen voor ingrediënten die bewezen effectief en veilig zijn.

Dat is belangrijk, want ook de natuur heeft scherpe kantjes! Zo kan lavendel, een veel gebruikt beauty-ingrediënt, flinke huidirritatie geven. Een gevoelige huid reageert ook op citrus-stoffen, tea-tree-olie, pepermunt en eucalyptus; ze zorgen voor een drogere huid, huidirritatie en roodheid.

Een andere valkuil zijn de parfums in natuurlijke crèmes, lotions en deo’s. Ook plantaardige en natuurlijke parfums, zoals essentiële oliën, lokken huiduitslag en irritatie uit. Voor een droge, gevoelige huid is dus ook een plantaardige parfum een trigger voor extra huidschade.

Groene sprookjes bestaan niet

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn een fijne en logische keuze. Maar ‘groen’ gaat niet alleen over wat je erin stopt, maar vooral wat je eruit laat. En groene sprookjes, bestaan niet. Gebruik daarom de schoonheid en kracht van de natuur waar het kan, maar blijf altijd kritisch.

Lees meer: Hoe krijg ik een mooie huid?