Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Wat mensen met een gevoelige huid nooit meer moeten doen

Je huid is het grootste menselijke orgaan dat jouw lijf beschermt tegen allerlei indringers. Tenminste, als jouw huid daar de kans voor krijgt. Een verkeerde verzorging en een ongezonde leefstijl kan de huid uit balans brengen, voor kwaaltjes zorgen en juist een gevoelig huidtype in stand houden. Je huid snakt dus naar een gezonde verzorging. En die verzorging gaat verder dan smeren. Dus, hoe houd je de huid gezond? Door deze 9 gewoontes af te leren, zeker als je een gevoelige huid hebt.

Elke dag make-up dragen

De meeste make-up producten bevatten ingrediënten die geen steuntje in de rug zijn voor een huid en zelfs de poriën kunnen verstoppen. Zeker een gevoelige huid kan extra heftig reageren op make-up. Dus: geef de huid regelmatig een dagje ‘vrij’ en draag eens geen make-up.

Jezelf niet in sportkleding hijsen

Regelmatig bewegen is goed voor je figuur, maar een actieve levensstijl versterkt ook een gezonde huid. Sporten stimuleert namelijk de bloedcirculatie, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen beter wordt. Je huidcellen gebruiken voeding, zoals eiwitten en vetzuren, om zich te vermenigvuldigen en de huidbarrière te versterken. Pak dus je yogamat, trek die hardloopschoenen aan of maak een afspraak om te wandelen langs het strand of door het bos.

Weinig gezonde vetten eten

Een gevoelige, en zeker een droge huid, kan worden veroorzaakt door het eten van te weinig gezonde vetten (onverzadigde vetzuren). Je huid snakt ernaar! Besmeer dus je boterhammen met noten- of zadenpasta, wandel naar de viswinkel voor vette vis en gebruik plantaardige oliën.

Na het zwemmen je huid niet verzorgen

Zwembadwater maakt je huid droog, trekkerig en kriebelig. Vervelend! Een gevoelige huid kan hier extra heftig op reageren. Wees dus lief voor jouw huid: douche je na het zwemmen goed af en gebruik daarna een milde, vochtinbrengende crème.

Roken of meeroken

Door te roken, of mee te roken, treedt veel sneller huidveroudering op. Nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Dat betekent dat er minder zuurstof en essentiële voedingsstoffen naar de huidcellen kan komen. Het gevolg is een grauwere huidskleur, meer rimpels en een minder elastische en droge huid.

Je gezicht continu aanraken

Je handen zijn overdag overal; je pakt de vaatdoek, het stuur van de auto, de hand van je kind vast. Daarna zit je met je vingers op het scherm van je telefoon en het toetsenbord van je computer. Raak je telkens ook je huid aan, dan blijven allle bacteriën, schimmels en virussen die je hebt verzameld ook achter op de huid van je gezicht. Zorg er dus voor dat je je handen regelmatig wast en blijf zo veel mogelijk van je gezicht af.

Een te koud, of te warm huis

Airconditioning, superwarme woonkamers of een föhn … ze drogen allemaal je huid uit en maken een gevoelige huid extra jeukerig en trekkerig. Zet als het even kan die airco uit en doe ook de verwarming in je slaapkamer niet aan. Ben je in een warm land, drink dan lekker veel water en gebruik een milde, vochtinbrengende crème.

Geen zonnebrandcrème gebruiken

Oef … dit is toch wel écht een no go. Zonnebrandcrème is niet alleen het beste rimpeloffensief, de crème beschermt jouw gevoelige huid ook tegen het heftige uv-licht. Het is belangrijk om in elk seizoen zonnebrandcrème te gebruiken en minimaal met factor 30 te smeren.

De huid scrubben

Regelmatig scrubben voelt misschien verfrissend en reinigend, maar helaas … Het doet een gevoelige huid meer kwaad dan goed. Door te scrubben poets je eigenlijk de bovenste laag dode huidcellen weg. Het nadeel daarvan is dat je vaak ook de laag eronder beschadigt, waardoor je de huid – en zeker de gevoelige huid – irriteert. Gebruik daarom liever een peeling; die heeft weinig en hele fijne korreltjes. De dode huidcellen worden als het ware ‘losgeweekt’ en de laag eronder wordt niet aangeraakt.

Nu je de slechte huidgewoontes kent, zit er nog maar één ding op: gooi ze uit het raam en geef je huid de verzorging die het verdient.