Nieuw van ZARQA!

Zonnefluïde SPF30 Sensitive

Ontdek nu
Sluiten

Zo verzorg je de huid met (seborroïsch) eczeem

Jeuk, roodheid, schilfering: je herkent de symptomen vast als je al langer kampt met eczeem. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingsreacties van de huid en kan in verschillende vormen voorkomen, met seborroïsch eczeem en atopisch eczeem als de meest voorkomende. Wat alle varianten van eczeem gemeen hebben is dat het huidprobleem behoorlijk vervelend is! Maar niet getreurd: met de juiste verzorging kan je jouw huid kalmeren en laten stralen. In dit blog vertellen we je meer over de verzorging van de huid met eczeem.

Hoe krijg je eczeem?

Eczeem ontstaat wanneer de barrièrefunctie van je huid niet meer goed werkt. Bij een gezonde huid is de bovenste huidlaag intact en sterk, waardoor vocht in de huid blijft en de huid er egaal en gehydrateerd uitziet. Bij eczeem is er sprake van een ontstekingsreactie waarbij de huidbarrière is beschadigd en het huidmicrobioom – het laagje goede bacteriën op de huid – is verstoord. Hierdoor is de bovenste huidlaag dunner en  droog en kan de huid gaan schilferen.  Doordat de huidlaag het vocht in de huid niet goed vasthoudt wordt de huid droog. Omdat de huidbarrière beschadigd is, kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Met vaak jeuk en roodheid als reactie.

Milde verzorging voor de huid met eczeem

Welk type eczeem je ook hebt; het is niet per se nodig om cosmetica helemaal over te slaan wanneer je last hebt van roodheid en jeuk. Jouw gevoelige huid is het meest gebaat bij mildeverzorging die je huid niet verder irriteert. Er zijn zelfs ingrediënten die jouw eczeemgevoelige huid kunnen kalmeren. Zo werkt het Dode Zee Zout verzachtend bij jeuk. De mineralen in het Dode Zee Zout houden vocht vast in de huid, versterken en beschermen de huid. Misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen van Dode Zee Mineralen: ze versterken de huidbarrière, waardoor de mineralen een therapeutische werking hebben bij roodheid en jeuk. Hoe gezonder de huidbarrière, hoe minder snel de huid uitdroogt en er irritatie optreedt.

Eczeem? Kies parfumvrij

Ieder huidtype is gebaat bij milde, parfumvrije huidverzorging, maar vooral bij eczeem is het belangrijk om skincare met agressieve ingrediënten te laten staan. Jouw huid reageert sterk op onder andere alcohol en parfum, waardoor eczeem heftiger kan worden. Vermijd alle parfums, ook natuurlijke! ZARQA is altijd parfumvrij en zo mild mogelijk ontwikkeld, om de kans op huidreacties te minimaliseren. Vermijd in douchegel en shampoos uitdrogende SLS/SLES en andere ingrediënten waar je huid niet blij van wordt, en kies bij voorkeur voor doucheproducten met milde stoffen, waaronder glycerine. Glycerine is een van de mildste ingrediënten in skincare en is zeer geschikt voor alle huidtypes, ook de meest gevoelige. Het hydrateert en zorgt voor een zachte en goed verzorgde huid.

Ons stappenplan voor de eczeemhuid

1.      Douche dagelijks met ZARQA Shower Gel, samengesteld met glycerine en volledig parfumvrij. Douche niet te lang en te heet: dit kan je huid uitdrogen en eczeem verergeren.

2.      Dep de huid voorzichtig droog en vervolg je huidverzorgingsroutine met ZARQA Body Butter. Deze intensief voedende crème beschermt je huid en maakt haar zacht en glad dankzij shea butter.

3.      Badder per week twintig minuten met 100% Dode Zee Zout. Het zout reinigt de huid, stimuleert de stofwisseling en werkt herstellend bij klachten als eczeem. Los acht lepels zout op in water van maximaal 38⁰ C en geniet. Vergeet niet je huid na het bad te verzorgen met ZARQA Body Butter.

Tips tegen eczeem in het gezicht

Heb je last van eczeem in het gezicht? De skincare van ZARQA is hydraterend, kalmerend en bevat natuurlijke ingrediënten. Zo kan jij jouw eczeem huid optimaal verzorgen, met onder andere Dode Zee mineralen, vitamine E, hyaluronzuur en shea butter. Fijne, kalmerende crèmes voor de huid met eczeem zijn onder meer ZARQA Silver Cream, die roodheid en jeuk herstelt. Ook Dagcrème Nutritive verzacht de ruwe, schilferige huid en is dus perfect tegen eczeem in het gezicht. Probeer nieuwe producten altijd eerst uit op een klein plekje op je hand of kaaklijn, zodat je kan testen hoe je huid erop reageert.