Een droge huid en puistjes: hoe kan dat?

 

Vraag 1: Wanneer heb je een droge huid?

Een droge huid is ‘vochtarm’ en is vaak hetzelfde als een beschadigde huid. Bij dit huidtype voelt de huid droog en trekkerig aan, maar kan ook allergische reacties vertonen en jeuken. Vermoed je dat je een droge huid hebt? Je kunt het heel makkelijk testen: maak in de avond je gezicht schoon en laat voor één keer elke vorm van crème achterwege. De volgende ochtend leg je vloeipapier op je gezicht. Heb je een droge huid dan zit er op het vloeipapier vervolgens geen olie en voelt de huid strak aan.

Vraag 2: Waarom kan een droge huid puistjes hebben?

Vaak wordt gedacht dat acne alleen voorkomt bij een vette huid. Dat klinkt logisch, maar niets is minder waar. Ook een droge huid kan onzuiverheden vertonen! Dat zit als volgt: de huid vertrouwt op de opperhuid, de huidlaag met lipiden. Deze laag houdt potentieel gevaar, zoals bacteriën en virussen buiten. Is de huid droog, dan zijn de huidlagen als het ware beschadigd en niet in balans. Het lukt de opperhuid dan niet goed zijn taak uit te voeren. Hierdoor worden huidcellen op het oppervlak van de huid opgebouwd die gemakkelijk irriteren en ontsteken. En dat is een voedingsbodem voor acne! Ook kan acne ontstaan door cosmetische producten, te veel wassen en agressieve producten. En dat gebeurt zowel bij een vette als een droge huid.

Vraag 3: Helpt het om de puistjes lekker uit te drogen?

Nee! Sommige mensen gaan in de zon liggen of smeren tandpasta op een puistje om het uit te drogen. Niet doen! Het uitdrogen van de huid, maakt acne juist erger. De huid is immers al vochtarm … nog minder vocht is juist niet de bedoeling. Het is trouwens een misverstand dat een droge huid niet voldoende talg produceert. Een droog huidtype zal juist veel talg produceren, maar kan het gewoonweg niet vasthouden. De huid kan zelfs meer talg gaan produceren als het droog is, in een poging zichzelf te hydrateren. Ook in dat proces liggen puistjes op de loer. Zowel je huid uitdrogen als extreem invetten heeft dus geen zin.

Vraag 4: Hoe ontstaat een puistje?

Voordat jij een puistje op je gezicht spot, is er al van alles gebeurd. Je huid bestaat uit miljoenen talgklieren die talg produceren om je huid te beschermen. Soms kan het zijn dat je huid zoveel talg aanmaakt, dat je poriën verstopt raken. Door die overdosis kan er een propje ontstaan van talg en dode huidcellen. Dit kan uiteindelijk een mee-eter worden. Je immuunsysteem is het daar natuurlijk niet mee eens, dus die gaat vechten om de huid te beschermen. Het gevolg: een kleine ontsteking in de vorm van een puistje.

Vraag 5: Waarom ontstaan puistjes in het gezicht?

Zowel bij een vette als een droge huid ontstaan puistjes vooral in je gezicht, omdat daar haartalgklieren in de huid zitten. Ook op de borstkas en de rug vind je deze klieren, zodat de bultjes soms ook daar opduiken. Zo’n haartalgklier is een klier die talg aanmaakt en komt uit in een haarzakje. En een overmatige talgproductie, weet je nu, zal puistjes veroorzaken.

Vraag 6: Wat kun je wél doen tegen een droge huid en puistjes?

Een droge huid is vaak te gevoelig voor de meeste acne-middeltjes; veel van deze producten drogen de huid juist verder uit. Best lastig dus om een vochtinbrengende crème te vinden die de huid hydrateert, maar zónder het effect de poriën te verstoppen zodat er meer puistjes ontstaan. Stap één is de huidverzorgingsroutine vrijmaken van agressieve ingrediënten en middelen, zoals alcohol en overdreven reinigingsrituelen. Gebruik een kalmerende reiniger en dag- en nachtcrème. Je kunt het beste zoeken naar milde producten voor de gevoelige huid. Eventueel kun je de puistjes aanstippen met een speciale lotion