Nieuw van ZARQA!

Serum Vitamine C, Serum Anti-Age en Serum Clear Skin.

Ontdek nu
Sluiten

Gevoelige huid? Zo kies je de juiste dagcrème

Voor een mooie huid bestaat er een gouden to-do-lijstje met vier acties: gezond eten, goed slapen, voldoende bewegen en … een goede dagcrème kiezen. Een goede gezichtscrème beschermt je overdag tegen luchtvervuiling, uitdroging en brengt een gevoelige huid in balans. Van een goede crème wordt je huid dus echt blij, maar hoe maak je een goede keuze?

Deze 8 tips helpen je om een betere dagcrème te vinden voor de gevoelige huid

 1. Bepaal je huidtype
  Een gevoelige huid verdient echt een meer zorgvuldige verzorging dan een huid die wel tegen een stootje kan. Je herkent een gevoelige huid al snel, zowel bij jezelf als bij een ander. Een gevoelige huid voelt letterlijk gevoelig; de huid is wat trekkerig. Ook zie je droge plekjes of schilfertjes. Een gevoelige huid reageert makkelijk op invloeden van buitenaf; er is bijvoorbeeld een huidreactie als de lucht op je werkplek erg droog is of als het buiten vriest. Ook de ingrediënten in een verzorgingsproduct laten soms de alarmbellen uitslaan. Zo kan een parfum een reactie geven, maar ook een nieuw verzorgingsproduct.
 2. Kies een parfumvrije gezichtscrème
  Dagcrème met parfum is agressief voor elke huid, maar kan een gevoelige huid extra irriteren. Kies daarom een milde dagcrème voor de gevoelige huid. Dat betekent dat je parfum (dat is allergeen nummer één!) vermijdt op de ingrediëntenlijst.
 3. Test de crème op je huid
  Heb je een gevoelige huid en weet je niet zeker of je een bepaalde dagcrème kunt gebruiken? Er is een simpel trucje om daar achter te komen: test de dagcrème zo’n 24 uur op een klein stukje huid, het liefst de binnenkant van de elleboog. Krijg je rode vlekjes of bultjes? Helaas, we raden je aan om nog even verder te zoeken.
 4. Kies een flacon, pompje of potje
  Dagcrème heb je in allerlei soorten en maten. Ook de verpakking kun je kiezen. Maar zit je crème in een potje? Een flesje? Een tube? Heeft het een pompje? Het meest makkelijk en hygiënisch is een tube. Een tube neem je daarnaast makkelijk mee op reis of naar de sportschool. Ook flacons met pompsysteem zijn fijn, omdat je makkelijk de juiste hoeveelheid kunt doceren.
 5. Laat je niet misleiden door de prijs
  Als je gezichtscrème gebruikt, wil je wel een goede. Maar daarvoor hoef je niet diep in de buidel te tasten. Oké, een crème van vijftig milliliter onder de tien euro bevat waarschijnlijk niet voldoende hoge concentraties werkzame stoffen – je mag er dus best een beetje geld in investeren, maar overdrijf niet. Laat je ook niet verleiden door dure toevoegingen aan dagcrèmes. Check eerst de ingrediëntenlijst of dat ‘superingrediënt’ niet helemaal achteraan staat. Want als dat zo is, zit dit er wel in maar in zo’n lage dosering dat de werking verwaarloosbaar is.
 6. Verzorg ook een vette huid
  Ja, ook een vette huid heeft gevoel! Een vette huid linken we niet snel aan een gevoelige huid en behandelen we vaak minder zorgzaam. Dat is helaas onterecht. Een vette, onzuivere huid is vaak het resultaat van een vochtarme en gevoelige huid. Die maakt dan extra talg aan om de uitgedroogde huid weer soepel te maken. Een gevoelige, vette huid herken je vaak aan een vette T-zone en wangen die er normaal aanvoelen. Wanneer je een dagcrème aanbrengt op een vette huid, zorg je ervoor dat het vochtgehalte weer in balans komt.
 7. Check: zitten er antioxidanten in de crème?
  Antioxidanten kunnen schadelijke vrije radicalen neutraliseren. De huid wordt zo beschermd tegen de schadelijke invloeden van buitenaf zoals zonlicht. Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor vitamines zoals B, E en C en verschillende bioactieve stoffen.
 8. Gebruik een dagcrème minimaal 30 dagen
  Continu wisselen van gezichtsverzorging is niet goed voor je huid. Gebruik daarom dezelfde producten minimaal een maand. Dan pas kun je het effect op je huid zien. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je huid verslechtert wanneer je het product gebruikt. Blijft de huid vervelend en droog aanvoelen, neem dan je verlies en probeer een andere, milde gezichtscrème.